Ads

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Στο αυτοκίνητο μου σπάει τα νεύρα από την γκρίνια της




Πρόβλημα: Έχω ένα ημίαιμο σκυλάκι, την Μπούμπα, 3,5 ετών. Από πολύ μικρή την έπαιρνα μαζί μου στο αμάξι όπου πήγαινα. Όταν ήταν μωρό έκανα το λάθος να την έχω πάνω στα πόδια μου για να την ελέγχω (ήταν πολύ μικρόσωμη). Τώρα προσπαθεί μόλις καθίσω στο αμάξι να έρθει στην αγκαλιά μου, πράγμα που δεν επιτρέπω. 


Εδώ και κάποιον καιρό όταν τη βάζω στο αμάξι να πάμε κάπου, αρχίζει να μυξοκλαίει. Τη δένω στο πίσω κάθισμα από μένα για να φτάνει να με μυρίζει, τη δένω δίπλα μου για να ανεβάζει τα πόδια της τα μπροστινά στο ταμπλό να βλέπει έξω, έχω δοκιμάσει πολλούς τρόπους, όμως ενώ της αρέσει η βόλτα  -πηδάει με χαρά μέσα στο αυτοκίνητο- μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας μου σπάει τα νεύρα από την γκρίνια της. 

Ακόμη, δοκίμασα να την έχω στα πόδια μου ξαπλωμένη σε κοντινή απόσταση που κάναμε για να ελέγξω αν γκρινιάζει γι’ αυτό και πάλι συνεχίζει!!!! Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Πού μπορεί να οφείλεται όλο αυτό; Κατά τ' άλλα είναι ένα ήσυχο σκυλάκι, παιχνιδιάρικο, που το μεγαλώνω με πολλή αγάπη και φροντίδα και δεν μου δημιουργεί προβλήματα.



Απάντηση: Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι για περισσότερο από τρία χρόνια δεν υπήρχαν ξεκάθαροι και μόνιμοι κανόνες σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται μέσα στο αυτοκίνητο. Το χειρότερο, δε, ήταν το ότι ακόμη και τις φορές που υπήρχαν κανόνες, σας ήταν πολύ δύσκολο κάτω από τις δεδομένες συνθήκες να τους εφαρμόσετε. Το αποτέλεσμα ήταν το σκυλάκι σας να συγχυστεί και να εκδηλώνει αυτήν την όχι και τόσο ευχάριστη συμπεριφορά.


Η λύση που προτείνω είναι η χρήση κλουβιού για τη μεταφορά του με αυτοκίνητο.

Το κλουβί, εκτός από το ότι προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια για σας και το σκυλάκι σας, έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δίνει ξεκάθαρα μηνύματα στον σκύλο σας. Επιπλέον, επιτρέπει τη συνεπή και ομοιόμορφη εφαρμογή της λύσης αυτής. Ο κανόνας είναι απλός και γίνεται εύκολα κατανοητός: ταξίδι με αυτοκίνητο σημαίνει ταξίδι μέσα σε κλουβάκι. Τελεία και παύλα.


 Ξέρω ότι το κλουβί ακούεται σαν φυλακή και δημιουργεί την εντύπωση ότι το σκυλάκι μας θα υποφέρει εκεί μέσα. Δεν νομίζω ότι όλα αυτά ευσταθούν, νοουμένου ότι το σκυλάκι σας θα εκπαιδευτεί να μπαίνει στο κλουβί και να μένει εκεί ευχαρίστως. Για να γίνει αυτό πρέπει να προχωρήσετε σταδιακά.

 

Αρχίστε τοποθετώντας το κλουβί σε μέρος όπου η Μπούμπα συνηθίζει να ξαπλώνει ή κάπου παράμερα μεν, αλλά όχι σε πολύ απομονωμένο μέρος. Βάλτε μέσα στρωσίδια και παιγνίδια που της αρέσουν. Τις πρώτες μέρες, ρίχνετε μέσα στο κλουβί έναν κόκκο τροφή και την ενθαρρύνετε να μπει μέσα και να τη φάει. Δεν κλείνετε την πόρτα. Σε ένα δεύτερο στάδιο, κλείνετε την πόρτα για μερικά δευτερόλεπτα, ενώ μένετε εκεί και σας βλέπει. Σ’ ένα τρίτο στάδιο, η πόρτα μένει κλειστή για λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά, ενώ εσείς είστε στο ίδιο δωμάτιο και ο σκύλος σάς βλέπει ή σας ακούει.


Μπορείτε από τώρα να χρησιμοποιείτε και τη λέξη πρόσταγμα, για παράδειγμα «σπίτι». Ποια λέξη θα χρησιμοποιήσετε δεν έχει σημασία, φτάνει να την προφέρετε στην αρχή, πριν της ρίξετε τροφή ή της κάνετε νόημα να μπει μέσα, και όλα τα μέλη της οικογένειας να χρησιμοποιούν πάντα την ίδια λέξη.


Στη συνέχεια αποφασίζετε σε ποιο μέρος του αυτοκινήτου θα τοποθετείτε το κλουβί. Εννοείται ότι αυτό θα είναι στερεωμένο με τρόπο που να μην κινδυνεύει να φύγει σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος. Εννοείται επίσης ότι το κλουβί θα τοποθετείται πάντα στο ίδιο ακριβώς μέρος. Τώρα μπορείτε να βάλετε το κλουβί με το σκυλάκι μέσα στο αυτοκίνητο. Μένετε μαζί της την πρώτη φορά και δίνετε λιχουδιές για να γίνει ευχάριστη η πρώτη εμπειρία. Τη δεύτερη φορά μένετε λίγο περισσότερο. Κάποια στιγμή ξεκινάτε το αυτοκίνητο και κάνετε μια μικρή βόλτα. Την επόμενη φορά η βόλτα είναι μεγαλύτερη. Σε λίγο καιρό η Μπούμπα θα συνηθίσει το ταξίδι με το κλουβάκι και θα της αρέσει, γιατί θα το ταυτίσει με το ταξίδι και τις ευχάριστες εμπειρίες που θα ακολουθήσουν μόλις φθάσετε στον προορισμό σας.


Προσοχή όμως! Μην της θυμώσετε αν κάποια στιγμή διαμαρτυρηθεί, ούτε να την παίρνετε στην αγκαλιά σας για να την παρηγορήσετε σε περίπτωση που κλαψουρίζει. Απλώς την αγνοείτε και συνεχίζετε αυτό που αρχίσατε να κάνετε.

1 σχόλιο: