Ads

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Γαβγίζει ασταμάτητα κάθε φορά που βγαίνει στο μπαλκόνι




Πρόβλημα: Ένας φίλος έχει μια collie, η οποία γέννησε 6 κουτάβια. Αποφάσισα να πάρω το ένα από τα κουτάβια, καθώς από μικρή ήθελα ένα σκυλάκι. Το κουτάβι που πήρα λοιπόν είναι 10 μηνών και τη λένε Άριελ. Είναι πολύ έξυπνη και πολύ καλή, αλλά υπάκουη μόνο όταν το θέλει. Αντιμετωπίσαμε διάφορα προβλήματα τα οποία σιγά-σιγά ξεπεράσαμε. Υπάρχουν όμως κάποια που όσο και να προσπαθώ δεν λύνονται.




Ένα από αυτά είναι ότι γαβγίζει ασταμάτητα κάθε φορά που βγαίνει στο μπαλκόνι, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε παρατηρήσεις. Αυτό που κάναμε με τους γονείς μου είναι να μην της ανοίγουμε για να βγει έξω για να το αποφύγουμε. Εντόπισα ότι φοβάται τον αέρα κατά βάση, γιατί τότε το γάβγισμά της είναι πιο έντονο. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν λείπουμε όλοι από το σπίτι θα πρέπει να την κλείνουμε σε κάποιο δωμάτιο αντί να την αφήνουμε στο μπαλκόνι, όπου θα είχε αρκετή άνεση. 


Απάντηση: Μπορεί να έχετε δίκαιο ότι φοβάται τον αέρα ή κάτι που έχει σχέση με το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα του μπαλκονιού. Δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι η γενεσιουργός αιτία είναι ότι η σκυλίτσα σας αισθάνεται ότι την απορρίπτετε, την εγκαταλείπετε. Φαντάζομαι ότι όταν κλαίει είτε της λέτε να σιωπήσει είτε προσπαθείτε να την καλοπιάσετε. Και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι να την ενθαρρύνετε να συνεχίσει να κλαίει.


Για να το ξεπεράσει το πρόβλημα θα πρέπει το μπαλκόνι γενικά και ο αέρας ειδικά να της δημιουργούν θετική παρά αρνητική εντύπωση. Την άνοιξη που θα ζεστάνει ο καιρός, βγαίνετε μαζί στο μπαλκόνι και, όταν είναι ήρεμη, της δίνετε μια λιχουδιά, ενώ όταν γαβγίζει, δεν της δίνετε σημασία. Φροντίστε να έχει κάτι μαλακό να ξαπλώνει στο μπαλκόνι, κάποια παιγνίδια και φυσικά νερό. Στην αρχή δεν την αφήνετε μόνη της. Αυτό θα γίνει σταδιακά. Μερικά δευτερόλεπτα στην αρχή. Όταν επιστρέφετε και είναι ήσυχη, λιχουδιά και χάδια. Ο χρόνος που μένει μόνη της αυξάνεται σταδιακά. Με τον τρόπο αυτό θα συνηθίσει τους θορύβους, τις μυρωδιές, τα χρώματα και σχήματα της γειτονιάς. Ταυτόχρονα δεν θα της περάσει από το μυαλό ότι την απομονώνετε ή ότι την εγκαταλείπετε.


Προσοχή! Αν κάποια στιγμή γαβγίσει ενώ είναι μόνη, μην της δώσετε σημασία. Όταν ηρεμήσει, πηγαίνετε κοντά της, τη χαϊδεύετε και της δίνετε μια λιχουδιά. Σκοπός είναι να εντυπωθεί στο μυαλό της ότι το γάβγισμα δεν έχει κανένα καλό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου