Ads

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Έξω οι σκύλοι απ’ τα πάρκα


Ακόμη και δεμένοι, οι σκύλοι αποτελούν λόγο για πρόστιμο

Ενώ οι δήμοι δεν έφτιαξαν ειδικούς χώρους για σκύλους, το τμήμα Δασών καιροφυλακτεί στα εθνικά πάρκα και επιβάλλει πρόστιμα σε ιδιοκτήτες σκύλων, λόγω προστατευόμενης πανίδας
«Είτε βγάζουν τους σκύλους βόλτα σε πάρκα ή στο δάσος, οι ιδιοκτήτες σκύλων, ακόμη και όσοι υπεύθυνα έχουν το ζώο δεμένο και συλλέγουν τα περιττώματά του, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να τους επιβληθεί πρόστιμο απ΄ την εκάστοτε αρμόδια αρχή.



Όπου αρμόδια αρχή είναι σύμφωνα με τον περί Σκύλων νόμο του 2002 η τοπική αρχή (δήμος ή κοινότητα), όμως σε κάποιες περιπτώσεις ως αρμόδια αρχή, και μάλιστα αυστηρή, εμφανίζεται το τμήμα Δασών, το οποίο επιβάλλει πρόστιμα σε ιδιοκτήτες σκύλων που κυκλοφορούν με το ζώο στο εθνικό πάρκο Αθαλάσσας ή Ακαδημίας, δυνάμει του ισχύοντος περί Δασών νόμου. Το θέμα μοιάζει να αφορά τη δυσκολία που υπάρχει στην απόλυτη ερμηνεία του νόμου, αλλά και στη μεταξύ τους σύγκρουση (των δυο νόμων), με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων να πρέπει να επιλέξουν είτε να ρισκάρουν να βγάλουν βόλτα το ζώο τους στο ύπαιθρο – κινδυνεύοντας να τους επιβληθεί πρόστιμο - ή να πηγαίνουν, χωρίς ρίσκο, περίπατο με το σκύλο σε αστικές περιοχές όπου ο σκύλος θα μπορεί να αφήσει τα περιττώματά του π.χ. στο δρόμο ή στο πεζοδρόμιο, αλλά τουλάχιστον δεν παραμονεύει λειτουργός του τμήματος Δασών.

….Η απελευθέρωση της κυκλοφορίας σκύλων στα εθνικά πάρκα και δάση αποτελεί πάγιο αίτημα και των φιλοζωικών οργανώσεων. Σε δηλώσεις της στον «Πολίτη» η πρόεδρος της οργάνωσης «Φωνή για τα ζώα της Κύπρου» Μαίρη Αναστάση επισημαίνει την αδράνεια των δημοτικών αρχών στη δημιουργία κατάλληλων χώρων περιπάτου για σκύλους όπως ορίζει ο περί Σκύλων νόμος του 2002, την ίδια ώρα που με ευκολία μοιράζουν πρόστιμα για περιφορά των σκύλων εντός της επικράτειάς τους.»

Απόσπασμα από άρθρο της Χρύστας Τζάνη που δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη» το Σάββατο, 21 Απριλίου, 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου