Ads

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Συμβουλές υγείας: αυτιά και μάτια


Ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες έχουμε υποχρέωση να κάνουμε κάθε τόσο μια πιο λεπτομερή εξέταση του ζώου μας ώστε, αν παρουσιασθούν ύποπτα ή ανησυχητικά σήματα, να προστρέξουμε στον κτηνίατρό μας. Σήμερα θα πούμε δυο λόγια για τα αυτιά και τα μάτια.

Αυτιά: Ελέγξτε την όψη και την οσμή τους. Ορισμένες συμπεριφορές, όπως ξύσιμο του αυτιού ή τρίψιμο σε σκληρά αντικείμενα, μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα με τα αυτιά. Μη βάζετε ξένα σώματα στα αυτιά τους. Καθαρίστε τα απαλά με ένα υγρό καθαρό πανί ή με βαμβάκι. Η φροντίδα των αυτιών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα σπάνιελ, που έχουν μακριά, βαριά αυτιά.
Μάτια: Ελέγξτε για εκκρίματα ή μόλυνση. Αν χρειάζεται, καθαρίστε πολύ απαλά με ειδικό σαπούνι για τα μάτια.Οι αλλαγές στο χρώμα του ματιού των ζώων είναι ανησυχητικές. Είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα ότι κάτι δεν πάει καλά. Άλλα σημάδια που πρέπει να προσέξετε είναι αν τα μάτια του ζώου ανοίγουν με δυσκολία, αν είναι θολά/γκρίζα, αν αληθωρίζουν,και τέλος, αν ο σκύλος δεν βλέπει καλά και πέφτει σε έπιπλα.

1 σχόλιο: