Ads

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Λερώνει και μέσα και έξω από το σπίτι


Ερώτηση: Την Άρια, λαμπραντόρ τεσσάρων μηνών, την πήραμε πριν από δέκα μέρες από ένα εκτροφέα σκύλων, ο οποίος την είχε σε ένα κλουβί μόνη της για περίπου ένα μήνα μετά από την απομάκρυνσή της από τη μητέρα της. Η Άρια προσαρμόστηκε μάλλον εύκολα στο νέο της περιβάλλον, που είναι ένα ευρύχωρο διαμέρισμα στο οποίο ζούμε. Είναι πολύ φιλική απέναντί μας, δείχνει ότι καταλαβαίνει τα όσα της λέμε και ανταποκρίνεται θετικά στα χάδια και την περιποίησή μας. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μαζί της είναι ότι, παρ' όλο που διαθέτουμε αυλή και την βγάζουμε έξω 4-5 φορές την ημέρα, περιμένει να μπει στο διαμέρισμα για να λερώσει. Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσει αυτή την κακή συνήθεια;


Απάντηση: Είστε πολύ τυχερή και εσείς και η σκύλα σας. Ένα κουτάβι που περνά τον τρίτο μήνα της ζωής του απομονωμένο σε ένα κλουβί, χωρίς ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μπορέσει να προσαρμοστεί καθόλου στη μετέπειτα κοινωνική ζωή. Το δικό σας προσαρμόστηκε και αυτό είναι υπέροχο. Το τίμημα για την απομόνωσή του στο κλουβί ήταν η κακή συνήθεια που απέκτησε, δηλαδή να λερώνει τη φωλιά του.

Για να είναι η Άρια καθαρή, θα πρέπει να ενθαρρύνετε τη σωστή συμπεριφορά. Συνεχίστε να τη βγάζετε έξω στο νέο της αποχωρητήριο τις ώρες που υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να θέλει να ανακουφιστεί, δηλαδή πρωί μόλις ξυπνήσει, μετά το φαγητό, μετά από παιγνίδι και το βράδυ. Αν η έξοδος δεν έχει αποτέλεσμα, μην τη μαλώσετε. Αν έχει αποτέλεσμα, τότε αμέσως δώστε της μια λιχουδιά και επαινέστε τη θερμά. Παίξτε λίγο μαζί της πριν τη βάλετε στο σπίτι. Με τη συμπεριφορά σας αυτή θα έχει διπλή ικανοποίηση, γιατί ανακουφίστηκε, αλλά και γιατί είχε και μια δεύτερη ευχάριστη εμπειρία σαν αποτέλεσμα της πράξης της.

Για να την πείσετε να χρησιμοποιήσει το νέο της αποχωρητήριο, τοποθετήστε εκεί δικά της κόπρανα. Η ύπαρξη και η μυρωδιά τους θα την ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσει το νέο χώρο. Ο περίπατος θα μπορούσε να γίνει ισχυρό κίνητρο για να χρησιμοποιεί το νέο αποχωρητήριο. Με άλλα λόγια, μείνετε μαζί της στο χώρο του νέου αποχωρητηρίου και μόλις ενεργηθεί, μεζεδάκια, χάδια ΚΑΙ περίπατος. Αν δεν ενεργηθεί, δεν έχει περίπατο...

Εφαρμόστε τις συμβουλές μου και σύντομα η δύναμη της συνήθειας, ή μάλλον της νέας καλής συνήθειας, θα επικρατήσει.

Και μια τελευταία παρατήρηση: Σε περίπτωση ατυχήματος, μην μαλώσετε τη σκυλίτσα σας για κάτι που έγινε στο παρελθόν. Δεν θα πάει ο νους της στο κακό που έκανε.  Παρ’ όλο που έχουν μνήμη, οι σκύλοι ζουν στο παρόν. Δεν υπάρχει αόριστος ή άλλος χρόνος του παρελθόντος στη γλώσσα τους.

1 σχόλιο: