Ads

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Μια γάτα νεκρή στο κατώφλι μας

Ερώτηση: Πάθαμε το σοκ της ζωής μας όταν το πρωί που ανοίξαμε την πόρτα της κουζίνας βρήκαμε μια γάτα νεκρή στο κατώφλι μας. Οι δυο μικρές πληγές στο λαιμό της έδειχναν καθαρά τον ένοχο, που δεν ήταν άλλος από το σκύλο μας, λαγωνικό του Αφγανιστάν. Έκτοτε περνά τις νύχτες στην κουζίνα. Τι πρέπει να κάνω ώστε ο σκύλος μας να σταματήσει να κυνηγά και να σκοτώνει γάτες;
Απάντηση: Όταν ο σκύλος και η γάτα πρωτοσυναντήθηκαν στη γη, τους χτύπησε κεραυνοβόλος έρωτας. Αυτά τουλάχιστον λέει ένα λαϊκό αμερικάνικο παραμύθι.
Παντρεύτηκαν αμέσως και άρχισαν την κοινή τους ζωή με αγάπη και αισιοδοξία για το μέλλον.  Ο σκύλος βρήκε αμέσως δουλειά, ενώ η κυρία γάτα προτίμησε να περιοριστεί στη φροντίδα του νοικοκυριού. Δυστυχώς πολύ σύντομα εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις τους. Όταν ο σκύλος επέστρεφε το βράδυ στο σπίτι κουρασμένος και πεινασμένος, έπρεπε να ετοιμάζει το δείπνο για δυο. Η κυρία γάτα επέμενε ότι ήταν κουρασμένη από τις δουλειές του σπιτιού και αδιάθετη. Μια μέρα όμως ο πονηρός σκύλος, αντί να πάει στη δουλειά, κρύφτηκε σε μια ντουλάπα για να παρακολουθήσει τη γάτα. Η κυρία πέρασε μερικές ώρες στο κρεβάτι, πήρε το πρωινό της και μετά βάλθηκε να παίζει με μια μπάλα. Τότε ο σκύλος, εξαγριωμένος, όρμησε καταπάνω της και αυτή έτρεξε για να σωθεί. Έκτοτε οι σκύλοι συνεχίζουν να κυνηγούν τις γάτες, όλες τις γάτες, όπου και να βρίσκονται.
Ο βασικός λόγος, για τον οποίο οι σκύλοι εξαγριώνονται όταν δουν γάτα και γίνονται επιθετικοί σε σημείο, μερικές φορές, να υπάρχουν θύματα, είναι γιατί η εμφάνιση ή η μυρωδιά της διεγείρει το κυνηγετικό τους ένστικτο. Η γάτα είναι θήραμα, όπως το κουνέλι ή ο λαγός. Όταν δε αυτή τρέχει να σωθεί, τότε ενισχύεται ακόμη περισσότερο στο σκύλο το ένστικτο του αρπακτικού. Κάτι που χειροτερεύει τις σχέσεις τους είναι ότι μιλούν δυο πολύ διαφορετικές γλώσσες και επομένως οι παρεξηγήσεις είναι αναπόφευκτες. Ο σκύλος, για παράδειγμα, κουνά την ουρά του για να εκφράσει φιλικά αισθήματα. Η γάτα κουνά την ουρά της, όταν είναι έτοιμη να επιτεθεί. Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η εξοικείωση από την πρώτη στιγμή του σκύλου με τις γάτες. Το ιδεώδες θα ήταν αν το σκυλάκι μας μεγάλωνε παρέα με ένα γατάκι της ηλικίας του. Η συμβίωση από πολύ νωρίς, εξοικειώνει τους μεν με τους δε, και τους βοηθά να μάθουν από νωρίς ο ένας τη γλώσσα του άλλου.
Ένας βασικός παράγοντας που καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος είναι πόσο δυνατό είναι το ένστικτο του αρπακτικού και πόσο επιρρεπής είναι ο σκύλος όχι μόνο στην καταδίωξη, αλλά και στην εξόντωση της λείας του. Τα λαγωνικά όρασης όπως είναι οι Αφγανοί, τα σαλούκι και τα γκρέι χάουντ έχουν πολύ ανεπτυγμένο το ένστικτο του αρπακτικού. Υπάρχουν άλλοι σκύλοι που δεν συγκινούνται με τη θέα ενός γάτου ή που γαβγίζουν αλλά δεν φτάνουν μέχρι του σημείου να εκτελούν τους αντιπάλους τους. Δυστυχώς στη δική σας περίπτωση ο μόνος σίγουρος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι ο έλεγχος του σκύλου σας. Μπορείτε φυσικά να εφαρμόσετε τακτική εξοικείωσης με γάτους και απευαισθητοποίησης. Μπορείτε να τον εκπαιδεύσετε να υπακούσει σε εντολές όπως «έλα», «όχι», «άστο». Κανείς όμως δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι ο σκύλος, την κρίσιμη στιγμή, θα σας υπακούσει ή θα παραμένει πάντα απαθής όταν βλέπει μπροστά του ένα γάτο να τρέχει. Συνεχίστε λοιπόν να βάζετε το σκύλο στην κουζίνα τη νύχτα. Συνεχίστε επίσης να τον έχετε καλά δεμένο όταν περπατάτε σε κατοικημένες περιοχές. Αν θέλετε να τρέξει ελεύθερος, τότε πηγαίνετε κάπου έξω στα χωράφια μακριά από κατοικημένες περιοχές, όπου είναι μάλλον απίθανο να συναντήσετε γάτους.

1 σχόλιο: