Ads

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Ένα σκυλάκι συντροφιάς ήθελα και προέκυψε σωστός εφιάλτης



Ερώτηση: Μου φάνηκε χαριτωμένο όταν το πρωτοείδα. Μικρό, άσπρο, παιγνιδιάρικο και έντεκα μηνών. Θα έδινα αγάπη και φροντίδα σ’ ένα αδέσποτο, και εγώ θα είχα ένα σκυλάκι συντροφιάς. Η πρώτη βδομάδα πέρασε σχετικά καλά. Μικροπροβλήματα συμβίωσης είχαμε αλλά ήμουν σίγουρη ότι σύντομα θα τα ξεπερνούσαμε. Τη δεύτερη βδομάδα άρχισε να γαβγίζει όταν ήθελε να του δώσω σημασία. Του έκανα το χατίρι μερικές φορές, αλλά μετά άρχισε να γαβγίζει πιο δυνατά και να μου δείχνει τα δόντια του. Αυτή είναι η τέταρτη βδομάδα μαζί του και άρχισα να απελπίζομαι. Είτε του θυμώνω, είτε του κάνω τα θελήματά  του, αυτός γίνεται όλο και πιο άγριος. Ειλικρινά έχω απελπισθεί. Ξέρω κόσμο που έχει σκυλάκια που είναι μέλι γάλα. Εμένα γιατί να είναι εφιάλτης;



Απάντηση: Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που εξηγούν τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Ο πιο σημαντικός έχει να κάνει με τον τρόπο που του συμπεριφερθήκατε τις τέσσερις εβδομάδες που είναι μαζί σας. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, ο σκύλος σας πιστεύει ότι αυτός είναι ο αρχηγός και ότι εσείς πρέπει να του δίνετε σημασία όποτε αυτός το επιθυμεί. Αν δεν δείξετε την απαιτούμενη προθυμία, πιστεύει ότι μπορεί να σας εξαναγκάσει με το γάβγισμα και την επιθετική συμπεριφορά.  Στην κοινωνία των σκύλων δεν υπάρχει ισότητα και δημοκρατία. Υπάρχει ιεραρχία. Με τη συμπεριφορά σας πρέπει να τον κάνετε να σας αποδεχθεί ως τον μόνο και αδιαμφισβήτητο αρχηγό της ομάδας.

Ο αρχηγός είναι αυτός που θέτει τους όρους της συμβίωσης με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Είναι αυτός που ορίζει αλλά και εφαρμόζει χωρίς εξαίρεση τους κανόνες της καλής συμπεριφοράς. Ένας βασικός κανόνας είναι ότι το γάβγισμα και η επιθετική συμπεριφορά απαγορεύονται. Η εφαρμογή του κανόνα αυτού είναι απλή: Όταν ο σκύλος σας συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο, ούτε του θυμώνετε, ούτε γίνεται το δικό του. Με άλλα λόγια δεν επιτυγχάνει τίποτα το καλό ή ευχάριστο. Πρέπει να έχετε γερά νεύρα, ώστε να τον αγνοείτε έστω και αν γαβγίζει ασταμάτητα και απειλεί να σας καταβροχθίσει.

Ο αρχηγός είναι και καλός. Επομένως τον ταΐζετε αλλά όσο και όποτε θέλετε. Παίζετε μαζί του, τον χαϊδεύετε αλλά όσο και όποτε εσείς θέλετε. Τα παιγνίδια είναι δικά σας, όχι δικά του. Του τα δίνετε όποτε εσείς αποφασίζετε και του τα παίρνετε την ώρα που πρέπει. Τον βγάζετε τακτικά βόλτα για να ανακουφιστεί και να έχει τις απολαύσεις του έξω κόσμου, αλλά σας ακολουθεί και δεν σας σέρνει πίσω του.

Λύση στο πρόβλημά σας υπάρχει, μόνο που δεν είναι εύκολη. Θέλει γερά νεύρα και πολλή δουλειά.

2 σχόλια:

  1. επειδη η ιστορια μυριζει εγκαταλειψη απο χιλιομετρα ( ελπιζω να γνωριζετε τις συνεπειες για το σκυλακι , αργο και βασανιστικο θανατο , και του νομου , προστιμο 3.000) πρεπει να απευθυνηθειτε αμεσα σε επαγγελματια εκπαιδευτη οπου θα ερθει στο χωρο σας ( η θετικη εκπαιδευση ειναι η καλυτερη λυση κατα τη γνωμη μου) . καντε κι αυτο το εξοδο , εστω 3,4 μαθηματα θα σας κοστισουν 150 - 200 ευρω . με μερικα πολυ απλα πραγματακια θα κανετε τη ζωη και των δυο σας πολυ καλυτερη . αν καθυστερησετε κι αλλο κι αν συνεχισετε μεσα στην αγνοια , η οποια βγαζει ματι απο τα λεγομενα σας , οτι κανει μεχρι τωρα πολλαπλασιαστε το επι 10 . αυτο θα συμβει κι ειναι βεβαιο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή