Ads

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Όταν ο εκπαιδευτής σκύλων προτείνει αυτό που ο νόμος απαγορεύει!


Το περασμένο Σάββατο η σελίδα zoosos φιλοξένησε επιστολή του φίλου Κωνσταντίνου Αδαμόπουλου με την οποία καταδικάζει την πρακτική της χρήσης κολάρου που να εκτοξεύει σπρέι σιτρονέλας στα μούτρα σκύλου, κάθε φορά που αυτός γαυγίζει. Αναδημοσιεύουμε την επιστολή, γιατί οι απόψεις του Άνθρωπος και Σκύλος διαπνέονται, όπως και οι δικές του, από το πνεύμα και την ηθική της θετικής εκπαίδευσης:

«Στο περιοδικό "Σκύλος και Γάτα" στο τεύχος του Ιουλίου, που κυκλοφορεί μαζί με τη Καθημερινή κάθε δίμηνο, υπάρχει μια απάντηση σε αναγνώστη από τον εκπαιδευτή κ. Κώστα Μαρτίνη, η οποία προτρέπει σε καθαρή κακοποίηση σκύλου. Στη σελίδα 32 κάποια αναγνώστρια ζητά συμβουλές, για το πως μπορεί να σταματήσει ο σκύλος της το έντονο γάβγισμα.


Στην τελευταία παράγραφο της απάντησής του ο συγκεκριμένος εκπαιδευτής αναφέρει πως μπορεί η αναγνώστρια να χρησιμοποιήσει και το κολάρο διακοπής του γαβγίσματος, που εκτοξεύει σπρέι σιτρονέλας στα μούτρα του σκύλου, κάθε φορά που αυτός γαβγίζει!

Εναλλακτικά της προτείνει και το κολάρο με το remote control με το οποίο θα μπορεί η ίδια να εκτοξεύει το σπρέι, όποτε νομίζει ότι ο σκύλος κάνει κάτι κακό.
Τα κολάρα αυτά, όπως και οι πνίχτες για τη βόλτα, είναι παράνομα με νόμο ήδη απ’ το 1992, όπως στο site σας είχατε δημοσιεύσει, διότι αποτελούν και ξεκάθαρη κακοποίηση.

Απαγορεύεται η πώληση και η χρήση τους. Εδώ το σχετικό άρθρο και ο νόμος:


Γνωρίζει ο ίδιος ο κύριος αυτός, ότι προτρέπει σε παράνομη πράξη; Γνωρίζει η διεύθυνση του περιοδικού, πως οι συνεργάτες της, έκτος του ότι κακοποιούν τα σκυλιά που "εκπαιδεύουν", παράλληλα παρανομούν κιόλας;

Τι θα κάνει γι’ αυτό η σύνταξη και η διεύθυνση της εφημερίδας "Καθημερινή", που συνεχώς ζητά να εφαρμόζεται ο νόμος και η τάξη, όταν πρόκειται για κινητοποιήσεις εργαζομένων, που παλεύουν για το ψωμί τους και για απεργίες, τις οποίες τα δικαστήρια κατά την πάγια τακτική τους έκριναν καταχρηστικές;
Πέραν της νομικής φύσης του θέματος υπάρχει και η ηθική, που εμείς ως φιλόζωοι οφείλουμε να στεκόμαστε. Φανταστείτε, να εκτοξεύετε απότομα στα μούτρα του τρίχρονου παιδιού σας ένα σπρέι με αποκρουστική γι’ αυτό μυρωδιά κάθε φορά που πάει να φωνάξει ή να κλάψει .

Και τέλος θα θελα να σημειώσω πως τέτοιου είδους εκπαιδευτές κάνουν κακό και στο ίδιο το επάγγελμα τους. Για ποιο λόγο να καλέσω εκπαιδευτή εγώ, αφού μπορώ να το πνίγω στη βόλτα κάθε μέρα και να μη τραβάει, αφού μπορώ να του εκτοξεύω στα μούτρα σπρέι για να μη γαβγίζει;

Αφού μπορώ και μόνος μου να γίνω αποτελεσματικός βασανίζοντας το σκύλο μου για ποιο λόγο να χρειαστώ εκπαιδευτή; Ο ρόλος του εκπαιδευτή είναι να σε βοηθήσει στο να μη τραβάει ο σκύλος στη βόλτα και να μη ξεσπά στο γάβγισμα συνεχώς χωρίς τέτοιες μεθόδους βίας.

Ο αναγνώστης σας,

Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος».

3 σχόλια:

  1. Ενεργός φιλόζωος ο κύριος Αδαμόπουλος. Τον συγχαίρω και για τις απόψεις του και για την απόφασή του να τις δημοσιοποιήσει. Μια μικρή επιφύλαξη έχω: η αναφορά στην πολιτική ήταν κατά τη γνώμη μου αχρείαστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τον συγχαιρω για τις απόψεις του τον Κύριο Αδαμόπουλο. Απλώς θα μπορουσε να ασχοληθεί η κυρία περισσότερο με τον σκύλο της και να του υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να γαυγίζει (με ένα σουττττττ και λιγο χάδι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτι τέτοιοι φιλόζωοι θα ζήτησαν τη διακοπή της εκπομπής "Dog Whisperer" στο ΣΚΑΙ! Λες και εμείς δεν αγαπάμε τα ζωάκια μας και δεν είμαστε φιλόζωοι. Δηλαδή τόσα petshop ανά τον κόσμο που πουλάνε πνίχτες και κολάρα είναι παράνομα; Ένα pitbull που είναι επιθετικό προς άλλα σκυλιά, προς το συγκατείς; Μήπως δένοντάς το μέσα στο σπίτι; Έχω και εγώ σκυλάκι, που όποτε λείπω ξεσηκώνει την πολύκατοικία... Τι πρέπει να κάνω; Να το έχω πάντα μαζί μου για να έχει παρέα ή να ανεχτώ τις παρατηρήσεις από τους υπόλοιπους ένοικους; Ας αφήσουμε τα σχόλια για ανθρώπους που βοηθάνε και ας ασχοληθούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα που τα χτυπάνε ή τους ρίχνουν φόλα. Τον κ.Μαρτίνη τον γνωρίζω και με έχει βοηθήσει πολύ στην εκπαίδευση του μπιγκλ που έχω! Τέλος, με ένα σουτ και ένα χάδι ο σκύλος δε μαθαίνει, αλλά κακομαθαίνει ότι όποτε γαβγίζει θα έχει ένα χάδι... Ενημερωθείτε λίγο όσοι παίρνετε σκυλάκι και μην του φέρεστε σαν παιδί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή