Ads

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Δαγκώνει τα χέρια και λερώνει το κρεβάτι



Πρόβλημα: Καλημέρα σας. Έχω ένα μίνι πίντσερ, θηλυκό, 6 μηνών περίπου. Είναι πανέξυπνη, κατεργάρα, παμπόνηρη και με μερικά προβληματικά σημεία συμπεριφοράς(σαν κουτάβι). Ζούμε σε διαμέρισμα με το σύντροφό μου, μπαλκόνι έχουμε(φοβάμαι μη πηδήξει έξω με τα ακροβατικά που διακρίνουν τη ράτσα και δεν της έχω βάλει σπιτάκι εκεί) και μας προβληματίζουν τα εξής. Δαγκώνει τα χέρια μας. Αν τη ζορίσουμε(π.χ. την σκουπίζω με πετσέτα μετά το μπάνιο) και δε της αρέσει δαγκώνει αστραπιαία και επιθετικά. Αν την χαϊδέψουμε, πρώτα θα γυρίσει να δαγκώσει και μετά να δεχτεί το χάδι. 


Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι που δεν έχει τάξη στην τουαλέτα της. Της έχω εφημερίδες σε συγκεκριμένο σημείο , τις οποίες ουρεί μεν αλλά ουρεί κατ' επανάληψη και στον καναπέ που κάθεται ο φίλος μου(στο σημείο του) και σε άλλα μέρη του σπιτιού. Τα κακά της τα κάνει στο δωμάτιό μας(ξέρει ότι μπορεί να έρχεται εκεί, αλλά ξέρει ότι δεν ανεβαίνει στο κρεβάτι)και πάλι σε άλλα μέρη του σπιτιού, με αποτέλεσμα κάθε πρωί να προσέχουμε τα βήματά μας για να μη πατήσουμε κανένα ..τυχερό. Δυστυχώς δεν την περιόρισα νωρίτερα και έτσι έχει πρόσβαση σε όλους τους χώρους..Ο καναπές πάντως πότισε. Επίσης ο σύντροφος μέχρι κάποιο σημείο την έδερνε(όσο μπορείς ένα πίντσερ) και τσακωνόμασταν γιατί γινόμουν θηρίο(ίσως για αυτό του ουρεί τον καναπέ;) Πάντως ως αφεντικό αναγνωρίζει εμένα. Οπότε εγώ θα δώσω γραμμή για την εκπαίδευσή της. 

Τι μπορούμε να κάνουμε για τις ανάγκες και το δάγκωμα; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Απάντηση: Η εντύπωσή μου είναι ότι η σκυλίτσα σας θέλει πολλή δουλειά. Είναι όμως κουτάβι και πιστεύω ότι έχετε χρόνο να βελτιώσετε τη συμπεριφορά της. Η σκυλίτσα σας αισθάνεται κάποιαν ανασφάλεια και σύγχυση και δεν έχει αποκτήσει τις καλές συνήθειες που εσείς θα θέλατε να έχει. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι εσείς οι ίδιοι να συμφωνήσετε ώστε να τηρείτε ομοιόμορφη στάση απέναντί της. Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσετε ποιοι είναι οι κανόνες της συμβίωσής σας μαζί της και να τους εφαρμόσετε κατά γράμμα. Η στάση σας θα πρέπει να είναι πάντα ήρεμη, αλλά σταθερή. Όσο για τους κανόνες, αυτοί έχουν νόημα μόνο όταν αναλαμβάνετε την ευθύνη, ως αρχηγοί της οικογένειας, να τους εφαρμόζετε πάντα και πιστά. Συζητήστε το θέμα με τον σύντροφό σας και αποφασίστε. 

Αν για παράδειγμα δεν επιτρέπεται το λέρωμα του κρεβατιού σας, τότε σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει η σκυλίτσα σας να λερώσει το κρεβάτι σας. Την περιορίζετε μακριά από το υπνοδωμάτιο και της επιτρέπετε να το επισκεφθεί μόνο κάτω από τη δική σας άγρυπνη επίβλεψη. Αν δεν επιτρέπεται το δάγκωμα, τότε αντιδράτε και οι δυο με τον ίδιο τρόπο: ήρεμα αλλά σχετικά δυνατά και αποφασιστικά λέτε ένα «άου» κάθε φορά που τα δόντια της αγγίζουν το δέρμα σας. Την αγνοείτε στη συνέχεια και μετά ξαναδοκιμάζετε. Δεν την χαϊδεύετε μετά που σας έχει δαγκώσει. Έτσι δεν κερδίζει τίποτα με την κακή συμπεριφορά. Αντίθετα ενθαρρύνετε και επιβραβεύετε μόνο την καλή συμπεριφορά.

Το θέμα της τουαλέτας μπορεί να αντιμετωπισθεί ως εξής:  Την περιορίζετε σε ένα μικρότερο χώρο και βάζετε εφημερίδες εκεί όπου έχει λερώσει. Στην αρχή θα υπάρχουν εφημερίδες σχεδόν παντού. Στη συνέχεια ο χώρος που λερώνει θα μειώνεται και θα αφαιρείτε τις εφημερίδες. Στο τέλος, θα μείνει ένας μόνο μικρός χώρος, που θα είναι η τουαλέτα της και τον οποίον μπορείτε εύκολα να ελέγχετε και καθαρίζετε. Αν θα πάει σε άλλα δωμάτια του σπιτιού, θα είστε πάντα μαζί της και έτοιμη να επέμβετε αν πάει να λερώσει.

Πιστεύω ότι καλό θα της κάνει να έχει πρόσβαση στο μπαλκόνι, νοουμένου φυσικά ότι παίρνετε όλα τα μέτρα προστασίας.  Το μπαλκόνι θα της εμπλουτίσει τις εμπειρίες και θα της επεκτείνει το ζωικό της χώρο. Μπορεί ακόμη να γίνει η τουαλέτα της.

Αυτά για την ώρα. Σας εύχομαι καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου