Ads

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Οι παπαγάλοι είναι πιο έξυπνοι από ό,τι νομίζουμε


Γκρίζος αφρικανικός παπαγάλος

Υπάρχει η αντίληψη ότι οι παπαγάλοι μαθαίνουν με τη μέθοδο της παπαγαλίας. Φαίνεται όμως ότι αυτά τα πουλιά είναι πιο έξυπνα από ό,τι πιστεύαμε. Σε συγκεκριμένο πείραμα, στο οποίο οι σκύλοι απέτυχαν και οι πίθηκοι δυσκολεύτηκαν, οι παπαγάλοι τα κατάφεραν με την πρώτη. 


Στο τεστ συμμετείχαν τρεις αρσενικοί και τρεις θηλυκοί γκρίζοι αφρικανικοί παπαγάλοι από ένα καταφύγιο. Οι ερευνητές τοποθέτησαν ψίχα καρυδιού σε ένα  από δύο αδιαφανή δοχεία. Κουνούσαν, μετά, το ένα ή και τα δυο δοχεία και τα πουλιά έδειχναν με το ράμφος τους το δοχείο που προτιμούσαν. 70% με 80% των περιπτώσεων υπέδειξε το δοχείο με τα καρύδια, επηρεασμένο προφανώς από τον ήχο, που παρέπεμπε σε κουτιά που περιέχουν λιχουδιές. Αυτό σημαίνει ότι μπόρεσαν να συνδέσουν τον ήχο από το κούνημα των δοχείων με την ύπαρξη τροφής, την οποία φυσικά δεν είδαν ποτέ. Από την άλλη, συνέδεσαν τη μη ύπαρξη ήχου με την απουσία τροφής.

Το Πανεπιστήμιο της Βιέννης που διεξήγαγε τα πειράματα θεωρεί τα αποτελέσματα σημαντικά και ότι δείχνουν ότι η ευφυΐα των παπαγάλων συγκρίνεται με αυτή παιδιών τριών χρόνων. «Εκτός από πιθήκους, δεν υπήρξε περίπτωση άλλων ζώων που να έχουν λύσει παρόμοιο πρόβλημα», δήλωσε ο επικεφαλής του πειράματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου