Ads

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Θίο, ο σκύλος που πέθανε από λύπη αμέσως μετά τον χαμό του ανθρώπου του, πήρε το μετάλλιο ανδρείας και αφοσίωσης



Θίο και Τάσκερ σε δράση


 Τον Μάρτιο του 2011 ο Άγγλος στρατιώτης Τάσκερ, που πολεμούσε στο Αφγανιστάν, έπεσε νεκρός κτυπημένος από μια σφαίρα των Ταλιμπάν. Ο σκύλος του ο Θίο επέζησε. Όχι όμως για πολύ. Λίγες ώρες αργότερα πέθανε από κρίση επιληψίας που προκλήθηκε από  τη λύπη του. Ο Θίο ήταν στρατιωτικός ανιχνευτικός σκύλος και οι δυο τους ήταν αχώριστοι, μέρα και νύχτα.


Για πέντε μήνες υπηρέτησαν στην πρώτη γραμμή και πήραν μέρος σε πολλές επικίνδυνες αποστολές. Ο Θίο ξεχώριζε για την τόλμη του και την ικανότητά του να εντοπίζει εκρηκτικές ύλες. Πολλές φορές τα πυρομαχικά δεν ήταν στην επιφάνεια, αλλά κρυμμένα σε λάκκους και σπηλιές. Σε μια περίπτωση εντόπισε λίπασμα που χρησιμοποιούσαν οι Ταλιμπάν ως πρώτη ύλη για την κατασκευή βομβών.

!8 μήνες μετά τον θάνατό του, απονεμήθηκε στον Θίο το μετάλλιο ανδρείας, που στην περίπτωση ανθρώπων αντιστοιχεί με τον σταυρό της Βικτώριας. Οι γονείς του Τάσκερ δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους. Πιστεύουν ότι η αναγνώριση του Θίο αντανακλά και στον γιο τους. «Το μετάλλιο είναι η αναγνώριση και επισφράγιση της σχέσης εμπιστοσύνης και αφοσίωσης ανάμεσα σε έναν σκύλο και έναν άνθρωπο», δήλωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου