Ads

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς να εντάξετε ένα νέο γατάκι στην οικογένειά σας




Η απόφαση να υιοθετήσει κάποιος ένα γατάκι συνοδεύεται συνήθως από επίσκεψη σε κατάστημα κατοικιδίων για αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, τροφής, λεκάνης με άμμο, χαλιού για να ξύνει τα νύχια κλπ. Αυτά τα γνωρίζετε και η πωλήτρια στο κατάστημα ή οι γατόφιλοι φίλοι σας μπορούν να σας συμβουλέψουν. Εδώ θα μιλήσουμε περισσότερο για τις ενέργειες  που πρέπει να γίνουν  πριν και μετά την άφιξη του γατιού ώστε η συγκατοίκηση να είναι ομαλή και αρμονική.


Κάτι που θα βοηθούσε την ένταξη του γατιού στο νέο του περιβάλλον είναι η εξοικείωση του με τη μυρωδιά σας πριν ακόμη έρθει σπίτι σας. Αυτό μπορεί να γίνει με επισκέψεις στο μέρος όπου βρίσκεται το γατάκι, οπότε μπορείτε να το πιάσετε στην αγκαλιά σας, να το χαϊδέψετε, να παίξετε μαζί του, να αρχίσετε να γίνεστε φίλοι. Φεύγοντας αφήστε του κάποια ρούχα φορεμένα και άπλυτα των μελών της οικογένειας για να μπορεί με την ησυχία του να συνηθίσει τη μυρωδιά σας.

Όταν το γατάκι έρθει στο σπίτι σας θα είναι ήδη εξοικειωμένο με τις μυρωδιές σας. Αυτό που απομένει για να αισθανθεί άνετα είναι να εξοικειωθεί με το νέο χώρο διαμονής του και προπάντων να αφήσει τη μυρωδιά του στα έπιπλα του σπιτιού.

Πριν το φέρετε σπίτι φροντίστε να είναι κλειστά τα παράθυρα και οι πόρτες ώστε να μην μπορεί να δραπετεύσει και δώστε του χρόνο να εξερευνήσει το σπίτι. Για να είναι πιο ομαλός ο χωρισμός από τη μάνα του, μπορείτε να φέρετε μαζί του ένα κομμάτι ρούχο με τη μυρωδιά της μαμάς του. Θα είναι μια παρηγοριά τις πρώτες μέρες. Όταν ανοίξετε το κουτί της μεταφοράς, αφήστε το να βγει μόνο του έξω. Μην βιάσετε τα πράγματα και μην το αγχώνετε.

Πάρτε το να δει την τουαλέτα του και το μέρος όπου θα τρώει και που θα κοιμάται. Θα τα βρει μόνος του πιο εύκολα μετά όταν θα τα χρειαστεί.

Ο γάτος είναι ζώο που ζει στην περιοχή του. Το σπίτι σας, η νέα του περιοχή, είναι ξένη και άγνωστη στην αρχή. Δώστε του χρόνο να γνωρίσει το περιβάλλον και να το κάνει δικό του. Λίγη υπομονή και κατανόηση χρειάζεται. Τα υπόλοιπα θα τα κάνει μόνο του.

Αν σκοπεύετε να αφήνετε τον γάτο σας να βγαίνει έξω από το σπίτι, μην το κάνετε αμέσως. Περιμένετε πρώτα να αισθανθεί το σπίτι σας σαν σπίτι του και μετά του δίνετε την επιλογή να έχει εξόδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου