Ads

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

«ΕΥΡΩΠΗ, ΑΝΑΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ ΑΜΕΣΩΣ!»: Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της Φωνής της Κύπρου για τα Ζώα



Αγάπη και καλοσύνη προς όλα τα πλάσματα του Θεού


Αξιοποιώντας το γεγονός ότι η Κύπρος είναι προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι φιλοζωικές οργανώσεις της Κύπρου προβάλλουν και προωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβλήματα που αφορούν όλους τους Ευρωπαίους φιλόζωους. Στο πλαίσιο της νέας αυτής πολιτικής οργανώνεται παγκύπρια εκδήλωση την ερχόμενη Τρίτη στο συνεδριακό κέντρο στη Λευκωσία με την ευκαιρία της συνόδου των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μοναδική ευκαιρία για τους Κύπριους φιλόζωους να επικοινωνήσουν απευθείας με τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής στον τομέα της προστασίας των ζώων συντροφιάς.


Για τον ίδιο σκοπό έχει εκδοθεί κείμενο με τον τίτλο «ΕΥΡΩΠΗ, ΑΝΑΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ ΑΜΕΣΩΣ!» στο οποίο συγκεκριμενοποιούνται τα αιτήματα των φιλόζωων σ’ ό,τι αφορά την προστασία και ευημερία των ζώων συντροφιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αίτημα θα δοθεί προσωπικά στους Ευρωπαίους Υπουργούς. Την πρωτοβουλία και τον συντονισμό των εκδηλώσεων έχει αναλάβει η Φωνή της Κύπρου για τα Ζώα, που αποτελεί την ένωση των φιλοζωικών οργανώσεων της Κύπρου.

Δημοσιεύουμε πιο κάτω το κείμενο του ευρωπαϊκού αιτήματος της Φωνής της Κύπρου για τα Ζώα:

«Το Φιλοζωικό Κίνημα, τόσο στην Κύπρο όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την προστασία και ευημερία των ζώων συντροφιάς.
Παρόλο που υπάρχουν οδηγίες για τα ζώα εκτροφής, δυστυχώς δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες (εκτός για τη μεταφορά ζώων συντροφιάς - Pet Passport). Υπάρχουν οδηγίες για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας αλλά παραδόξως τίποτα για την προστασία των κατοικιδίων, τα οποία δυστυχώς αφήνονται κυριολεκτικά στο έλεος του κάθε κράτους μέλους.    

Παρόλο που η συνθήκη για τα κατοικίδια υπογράφτηκε από τα κράτη μέλη, πολύ λίγα την εφαρμόζουν εφόσον η ΕΕ δεν έχει εκδώσει οδηγίες για επιβολή της εφαρμογής της.  

Ορισμένα κράτη μέλη έχουν θεσπίσει σύστημα για την προστασία των ζώων αλλά τα περισσότερα, περιλαμβανομένων και της Κύπρου, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας κλπ, δεν έχουν θεσπίσει κανένα έλεγχο, αφήνοντας τα ζώα στο έλεος ανίδεων και ανεύθυνων ατόμων. 

Ως μέλος μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αποτελεί χώρο ενός μεταβαλλόμενου κόσμου, παροτρύνουμε την ΕΕ να αναλάβει ΔΡΑΣΗ ΑΜΕΣΩΣ και να φέρει όλα τα κράτη μέλη σε μια ομοιόμορφη κατάσταση έτσι ώστε να αποτελούν μέρος μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Κοινωνίας και να μην παραμένουν σε κατάσταση τριτοκοσμικών χωρών.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας Ευρωπαϊκή Κοινωνία καθώς παρακολουθούμε την αποτρόπαιη κακοποίηση και κακομεταχείριση των ζώων ενώ η ΕΕ μένει απαθής και αναποφάσιστη, μη μπορώντας να διασφαλίσει τις απαραίτητες αλλαγές για να βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων ζώων συντροφιάς. Απαιτούμε μια στρατηγική για τα κατοικίδια ΤΩΡΑ!  


●   Εισαγωγή ευρωπαϊκού συστήματος σήμανσης, εγγραφής και αναγνώρισης όλων των ζώων
    
●  Εισαγωγή σχεδίων στείρωσης  

●  Εισαγωγή  εκτεταμένης εκπαίδευσης για την υπεύθυνη κατοχή γάτων και σκύλων και γενικά κατοικίδιων ζώων 

● Έλεγχος  μονάδων εκτροφής σκύλων  (puppy mills)

● Έλεγχος εισαγωγών ζώων 

● Ρύθμιση  Εκτροφείων σκύλων και γάτων 

●  Απαγόρευση όλων των ειδών κλουβιών αλλά και  πρόσδεσης οποιονδήποτε ζώων

● Απαγόρευση πώλησης δηλητηρίων σε μη αδειούχους  

● Απαγόρευση των οικτρών δημοτικών χώρων φύλαξης αδέσποτων σκύλων  

● Απαγόρευση διατήρησης ή πώλησης ζώων σε καταστήματα ειδών για ζώα (Pet Shops)

● Απαγόρευση της πώλησης ζώων σε αγορές και πανηγύρια 

● Απαγόρευση του εμπορίου εξωτικών ζώων 

● Απαγόρευση τσίρκων με ζώα

Απαγόρευση  ζώων σε ζωολογικούς κήπους» 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου