Ads

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Χρήσιμες συμβουλές για την χορήγηση φαρμάκων


Χορήγηση χαπιού σε σκύλο
Δεν είναι πάντοτε εύκολο όταν το κατοικίδιό μας είναι άρρωστο και έχουμε αναλάβει τη χορήγηση των φαρμάκων που μας έδωσε ο κτηνίατρος. Σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές για να τα καταφέρετε.

Χάπια
Ο ευκολότερος τρόπος χορήγησής τους είναι να το αναμίξουμε με κάτι που τους αρέσει. Στους σκύλους είναι ευκολότερο γιατί τρώνε συνήθως χωρίς να μασάνε ενώ οι γάτες τρώνε πιο προσεκτικά. Αν η χορήγηση του φαρμάκου απαιτεί να έχουν άδειο στομάχι στους σκύλους ανοίγουμε το στόμα και το βάζουμε στο βάθος της γλώσσας και κλείνουμε αμέσως το στόμα του ενώ στις γάτες αρκετοί χρησιμοποιούν ένα «ειδικό πιστόλι» που μας επιτρέπει να το δώσουμε χωρίς προβλήματα. Πάντως σε τέτοιες περιπτώσεις πάντοτε χρειαζόμαστε και τη βοήθεια ενός ακόμη ατόμου. 

Χορήγηση υγρού φαρμάκου με σύριγγα
Αν το φάρμακο είναι σε υγρή μορφή καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μια σύριγγα (χωρίς φυσικά τη βελόνα) ή ένα σταγονόμετρο και η χορήγησή του θα πρέπει να είναι αργή και σταθερή. 

Φάρμακα στο αυτί
Πάρτε το κατοικίδιο στα πόδια σας, δείξτε του στοργή και μιλήστε του και όταν χαλαρώσει τοποθετείστε τις σταγόνες στο αυτί του κάνοντας μασάζ τη βάση του αυτιού του. 

Φάρμακα στο μάτι
Αφού το πάρετε στη αγκαλιά σας και ηρεμήσει βάλτε τις σταγόνες κατά μήκος του ματιού προσέχοντας να μην ακουμπήσετε την επιφάνειά του. Η κίνηση θα πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα έτσι ώστε το φάρμακο να απλωθεί απότομα. 

Όταν πρέπει να δώσετε φάρμακα σε πουλιά μην τα βάζετε μέσα στο φαγητό ή στο νερό τους γιατί ποτέ δεν είστε σίγουροι πόσο θα φάει ή θα πιει έτσι ώστε να καταλάβετε αν πραγματικά πήραν τη δόση που έπρεπε. Στις τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιείστε σταγονόμετρο. Τα πουλιά ανοίγουν εύκολα τα στόμα νομίζοντας ότι πρόκειται για φαγητό. 

Ποτέ μην χορηγείτε ανθρώπινα φάρμακα αν δεν έχετε πάρει την έγκριση του κτηνιάτρου σας, διότι ο τύπος των φαρμάκων και η δοσολογία μπορούν να είναι μοιραία για το κατοικίδιό σας.

Interpet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου