Ads

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Κουτάβια βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση




Φωτογραφίες χαριτωμένων κουταβιών δεν μας κάνουν απλώς να αισθανόμαστε ωραία, αλλά βοηθούν στην απόδοσή μας στη δουλειά και ανεβάζουν το επίπεδο αυτοσυγκέντρωσης. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χιροσίμα της Ιαπωνίας.




Το πείραμα είχε ως εξής. 132 φοιτητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και περισσότερες υποομάδες. Σε κάθε ομάδα ανατέθηκε ξεχωριστή αποστολή. Τα μέλη της πρώτης ομάδας έπρεπε να πάρουν ορισμένα αντικείμενα που βρίσκονταν μέσα σε έναν σωλήνα, χωρίς να αγγίξουν την εσωτερική επιφάνεια του σωλήνα. Στις άλλες ομάδες δόθηκε μια τυχαία σειρά αριθμών και τους ζητήθηκε να βρουν τους αριθμούς που έλειπαν.

Το έργο των ομάδων χωρίστηκε σε δυο ημίχρονα. Στο πρώτο ημίχρονο η δουλειά έγινε χωρίς καμιά προσπάθεια επηρεασμού από μέρους των ερευνητών. Στο διάλειμμα δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δουν διάφορες φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες που είδαν οι διάφορες υποομάδες ήταν είτε όλες κουταβιών είτε ενήλικων σκύλων και γάτων είτε γνωστών εδεσμάτων.


 Όταν τέλειωσε το δεύτερο ημίχρονο, οι ερευνητές συνέκριναν την απόδοση της κάθε ομάδας στο πρώτο και δεύτερο ημίχρονο. Το συμπέρασμα ήταν καθαρό: Όσοι είδαν φωτογραφίες φαγητών ή ενήλικων ζώων δεν είχαν σοβαρή αλλαγή στην απόδοσή τους. Εκείνοι όμως που θαύμασαν τα κουτάβια έδειξαν περισσότερη αυτοσυγκέντρωση και περισσότερη επιμέλεια στη δουλειά τους.

 «Τα χαριτωμένα ζωάκια όχι μόνο μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα, αλλά επηρεάζουν και τη συμπεριφορά μας», δήλωσε ο επικεφαλής του πειράματος. «Η έρευνα έδειξε ότι σε δουλειές που χρειάζονται προσοχή και αυτοσυγκέντρωση, τα χαριτωμένα κουταβάκια μάς βοηθούν να εστιάσουμε καλύτερα την προσοχή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου