Ads

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Γρίπη; Μακριά από ανθρώπους και κατοικίδια!




Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι ζωονόσοι είναι ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο. Είναι γνωστές οι περιπτώσεις της γρίπης των χοίρων και εκείνης των πουλερικών. Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα του ιού Η1Ν1 που προήλθε από ζώα.


Ερευνητές στις ΗΠΑ μάς θυμίζουν ότι υπάρχουν και αντίστροφες ζωονόσοι. Ένα παράδειγμα είναι η γρίπη. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι μπορούμε εύκολα να τη μεταδώσουμε σε άλλους ανθρώπους. Η είδηση είναι ότι η ανθρώπινη γρίπη μπορεί να μεταδοθεί και στα κατοικίδια από τους ανθρώπους. Είναι αυτό που λέμε περίπτωση αντίστροφης ζωονόσου. Επομένως την ερχόμενη φορά που θα είστε γριπωμένοι, σκεφτείτε όλους όσοι είναι γύρω σας, συμπεριλαμβανομένων των ζώων σας.

Ευτυχώς οι πιθανότητες αντίστροφης ζωονόσου είναι πολύ μικρές. Το 2011 στις ΗΠΑ μόνο 13 γάτοι και ένας σκύλος κόλλησαν από ανθρώπους τον ιό H1N1. Μερικά από τα θύματα πέθαναν λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

«Οι περιπτώσεις αντίστροφης ζωονόσου δεν είναι πολλές, πρέπει όμως  να  μας προβληματίσουν», δήλωσε ο καθηγητής Christian Loehr από το Oregon State University. «Πιστεύω ότι τα κρούσματα είναι περισσότερα, απλώς δεν τους δίναμε σημασία και δεν καταγράφονται όλα».

Η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση θανατηφόρου μετάδοσης από άνθρωπο σε ζώο του ιού Η1Ν1 συνέβη το 2009 στο Όρεγκον των ΗΠΑ. Σ’ αυτή την περίπτωση ένας ιδιοκτήτης κατοικιδίου αρρώστησε βαριά με γρίπη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ενόσω νοσηλευόταν, η γάτα του, που έμεινε στο σπίτι και δεν ερχόταν σε επαφή με άλλους ασθενείς, πέθανε από πνευμονία που προκλήθηκε από τον ιό Η1Ν1.

Τα συμπτώματα της ασθένειας στα ζώα είναι παρόμοια με εκείνα των ανθρώπων: σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ανορεξία και, σε μερικές περιπτώσεις, θάνατος.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με την αντίστροφη ζωονόσο είναι ότι οποιαδήποτε νέα μετάδοση του ιού από ένα είδος σε άλλο μπορεί να προκαλέσει μετάλλαξη του ιού σε άλλον ιό πιο ανθεκτικό, πιο επικίνδυνο ή που να μεταδίδεται πιο εύκολα» κατέληξε ο καθηγητής Christian Loehr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου