Ads

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Προσοχή όταν φιλάτε τον σκύλο σας! Τα βακτήρια παραμονεύουν!




Ιδιοκτήτες σκύλων που φιλούν τα ζώα τους στο στόμα ή που τα αφήνουν να  γλείφουν το στόμα τους κινδυνεύουν να κολλήσουν ασθένεια των ούλων. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί το φιλί ευνοεί τη μετάδοση επικίνδυνων για την υγεία του στόματος βακτηρίων. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να προκαλέσουν περιοδοντίτιδα, μια φλεγμονώδη νόσο του ιστού του στόματος.


Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια των ούλων που επηρεάζει τους ιστούς που κρατούν το δόντι στη θέση του. Στη χειρότερη περίπτωση το δόντι κουνιέται και τελικά πέφτει.

Οι περισσότεροι σκύλοι πάσχουν από κάποιας μορφής περιοδοντίτιδα.  Το συμπέρασμα αυτό ήταν το αποτέλεσμα έρευνας στην Ιαπωνία, η οποία κάλυψε το θέμα της στοματικής υγείας πολλών ιδιοκτητών σκύλων. Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι ένα δυνητικά επικίνδυνο μικρόβιο που συναντάται στους σκύλους, όχι όμως και στους ανθρώπους, εντοπίστηκε στο 16% των ιδιοκτητών σκύλων, συνήθως εκείνων που είχαν στενή επαφή με τους σκύλους τους.


Ένας παράγοντας που επηρεάζει πολύ τη μετάδοση ή όχι μικροβίων είναι και η υγιεινή του στόματος ανθρώπου και σκύλου. Ο καθηγητής Μάζα στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ στην Αμερική δήλωσε: «Πολλά από τα βακτήρια σε σκύλους και γάτους είναι τα ίδια με αυτά που συναντούμε σε ανθρώπους. Αν οι ιδιοκτήτες ακολουθούν πιστά τους κανόνες στοματικής υγιεινής και βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια των σκύλων τους, ο κίνδυνος μετάδοσης βακτηρίων εκμηδενίζεται. Οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τα βακτήρια των σκύλων είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου