Ads

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Εισαγωγή στη γλώσσα των γάτων: Τι θέλουν να μας πουν με τα νιαουρίσματά τους;

Οι γάτες έχουν αρκετούς τρόπους για να επικοινωνούν με τις άλλες γάτες και με τους ανθρώπους. Μέσω αυτών, εκφράζουν τα συναισθήματά τους, τη χαρά ή τη νευρικότητά τους. Μέσα από νιαουρίσματα, μουγκρίσματα και γουργουρίσματα, μας λένε κάθε ώρα πώς νιώθουν, τι θα ήθελαν τώρα ή τι τις έχει εκνευρίσει.
 Άλλες γάτες είναι αρκετά θορυβώδεις, άλλες πάλι απλώς ανοιγοκλείνουν το στόμα βγάζοντας τόσο χαμηλούς ήχους, που πολλές φορές δεν τους ακούμε.



Όταν η γάτα μας είναι έξω, θα μας νιαουρίσει και θα μας κοιτάξει επίμονα για να καταλάβουμε ότι θέλει να μπει μέσα ή να επισκεφθεί την "τουαλέτα" της, όπως επίσης και για να μας ζητήσει φαΐ. Πολλές φορές νιαουρίζει δυνατά και σχεδόν το απαιτεί!

Οι αρσενικοί, τις ώρες του τσακωμού, βγάζουν ήχους υψηλής συχνότητας, μουγκρίζουν ή σιγονιαουρίζουν, για να επιβληθούν, να εκδηλώσουν τον θυμό τους ή να διεκδικήσουν ένα θηλυκό την εποχή του ζευγαρώματος.

Οι θηλυκές στην περίοδο του ζευγαρώματος "καλούν" το αρσενικό βγάζοντας επίμονες κραυγές και κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος βγάζουν μια στριγκλιά, προκαλώντας ακόμη και πανικό μερικές φορές σε όσους δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται.

Τα γατάκια όταν χρειάζονται τη μητέρα τους την καλούν βγάζοντας τσιριχτές φωνούλες, τις οποίες η γάτα ακούει και, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτά τα ακούσματα, τρέχει στη φωλιά της αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου