Ads

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Συσκευή που ανιχνεύει οσμές όπως και ο σκύλος! (video)


Ένα εντυπωσιακό τεχνολογικό επίτευγμα δημοσιεύθηκε και φυσικά κατοχυρώθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου UCLA στην Αμερική. Τι κάνει; Μπορεί και ανιχνεύει οσμές.





Αναπαράσταση του μηχανήματος
Εμπνευσμένοι από τον μηχανισμό που βρίσκεται σε κάθε σκύλο και του προσφέρει οξύτατη όσφρηση, οι ερευνητές κατασκεύασαν μια συσκευή βασισμένοι σε νανοσωματίδια, η οποία, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να ανιχνεύσει μέχρι και «μόρια» ουσιών!

Πώς λειτουργεί; Αποτελείται από δύο μέρη: στο πρώτο εισάγονται το μόρια που θέλουμε να εξεταστούν και οδηγούνται προς το κύριο κομμάτι, λειτουργεί δηλαδή όπως τα ρουθούνια. Στο δεύτερο και κύριο κομμάτι, οι νανοδομές που έχουν τοποθετηθεί αλληλεπιδρούν με τα μόρια, τα οποία αφήνουν ένα χαρακτηριστικό ίχνος. Έτσι, συνδέοντας τη συσκευή με έναν υπολογιστή μπορούμε σε ελάχιστο χρόνο να ανακαλύψουμε ποιο είναι αυτό το μόριο!
Αν και η συσκευή είχε σκοπό την ανίχνευση εκρηκτικών ουσιών, οι ερευνητές θεωρούν σίγουρο πως είναι δυνατόν να μετατραπεί σε ανιχνευτή αλκοόλ ή ακόμα και σε ανιχνευτή ιών και νοσημάτων!

Newsnow.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου