Ads

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Πρόβλημα οι συλλέκτες ζώων




Κατέχουν δεκάδες σκύλους και γάτες και αδυνατούν να τα φροντίσουν.

Η αδιαφορία των κυβερνητικών τμημάτων να αναλάβουν δράση και η αδυναμία των τοπικών Αρχών να εφαρμόσουν τις πρόνοιες της νομοθεσίας περί σκύλων, επηρεάζουν άμεσα τη δημόσια υγεία και τα ίδια τα ζώα. Το χειρότερο είναι που παρουσιάζονται πολλές περιπτώσεις πολιτών, που αυτοαποκαλούνται σωτήρες των ζώων, ενώ είναι απλώς συλλέκτες ζώων.


Όσο και αν ακούγεται παράξενο, μερικοί από τους χειρότερους δράστες κακοποίησης ζώων είναι άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα βοηθούν και είναι εθισμένοι στην περισυλλογή ζώων. Πρώτη επιλογή τους και τα πιο κοινά θύματά τους είναι οι σκύλοι και οι γάτοι. Οι συλλέκτες αποκτούν περισσότερα ζώα από εκείνα που μπορούν να φροντίσουν και τα αφήνουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς ιατρική φροντίδα, τροφή και νερό. Το αποτέλεσμα είναι η ασιτία, οι ασθένειες και ο θάνατος. 

Πολλές φορές μάλιστα αναγκάζονται να απομονώνονται κοινωνικά λόγω της ντροπής που νιώθουν για την κατάσταση που επικρατεί στην κατοικία τους. Τα προβλήματα αναφύονται κυρίως όταν προκύπτουν διαφορές μεταξύ γειτόνων και ενοικιαστών και πολλές φορές δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σήμερα, με την οικονομική κρίση, τα σημάδια είναι ακόμα πιο εμφανή με όλα τα συνεπακόλουθα.

Το προφίλ των συσσωρευτών
  • 76% είναι γυναίκες
  • 46% είναι 60 ετών ή μεγαλύτεροι
  • Οι περισσότεροι είναι ανύπαντροι και οι περισσότεροι από τους μισούς ζουν μόνοι. Στις 69% των περιπτώσεων, ζωικά περιττώματα και ούρα συσσωρεύονται στις περιοχές διαβίωσης. 
  • Σε περισσότερες από 25%των περιπτώσεων, το κρεβάτι του συσσωρευτή ζώων ήταν λερωμένο με περιττώματα ή ούραΝεκρά ή άρρωστα ζώα βρέθηκαν στο 80% των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν, όμως στο 60% των περιπτώσεων οι συσσωρευτές δεν αναγνώρισαν το πρόβλημα.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ψυχιατρικοί Τάιμς», η συσσώρευση ζώων μπορεί να είναι σύμπτωμα ψυχολογικών διαταραχών όπως είναι η άνοια, ο εθισμός, η διαταραχή που μπορεί να προκληθεί από το υπερβολικό δέσιμο με το ζώο ή η ψυχαναγκαστική διαταραχή. Επιπλέον η συσσώρευση ζώων μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους στην υγεία του συσσωρευτή, των μελών της οικογένειάς του και των ζώων που εμπλέκονται.

Βάσει άρθρου στο περιοδικό “Municipal Lawyer”, συχνά η κατάσταση στο σπίτι επιδεινώνεται μέχρι τέτοιου σημείου ώστε οι οικιακές συσκευές και άλλος εξοπλισμός να μην λειτουργούν και η κατάλληλη προετοιμασία τροφίμων, καθώς και τα βασικά μέτρα υγιεινής να καθίστανται αδύνατα. Μπορεί επίσης να υπάρξουν προσβολές από τρωκτικά ή έντομα, κίνδυνοι πυρκαγιάς ή επικίνδυνα υψηλές συγκεντρώσεις αμμωνίας στο σπίτι.

Πηγή: Κείμενο του Άγγελου Νικολάου, εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου