Ads

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ποιο κατοικίδιο ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας και στο πορτοφόλι σας;




Η ιδέα ενός συμπαθητικού τετράποδου μέσα στο σπίτι σας δημιουργεί όμορφες εικόνες στο μυαλό, την ίδια στιγμή όμως, σκέφτεστε και τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες ζώων. Και καλά κάνετε, γιατί πρέπει να αναλογιστείτε αν όντως είστε σε θέση να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις του ζώου, για να μην το εγκαταλείψετε στην πρώτη δυσκολία.


- Δουλειά: Δουλεύετε πολύ ή λίγο;
Οι σκύλοι χρειάζονται απαραιτήτως συντροφιά - είναι λυπηρό το θέαμα ενός τετράποδου που κλαίει στο μπαλκόνι, αναζητώντας την ανθρώπινη παρουσία. Οπότε, αν εργάζεστε πολύ και λείπετε άπειρες ώρες από το σπίτι, ξανασκεφθείτε το.
Τα υπόλοιπα κατοικίδια - χάμστερ, ψάρια, χελωνάκια, πουλιά - είναι ευκολότερο να μένουν μόνα τους. Πρέπει, βεβαίως, να διαθέτετε τον απαραίτητο χρόνο για τη φροντίδα τους.

- Λείπετε συχνά σε ταξίδι;
Αν ζείτε μόνος / η, και η δουλειά σας απαιτεί πολυήμερα ταξίδια, τότε μάλλον πρέπει να ξανασκεφτείτε την απόφασή σας να πάρετε κατοικίδιο. Εκτός και αν υπάρχει άνθρωπος στο σπίτι, που να είναι σε θέση να φροντίζει το ζώο. Στην περίπτωση που η απουσία είναι συστηματική αλλά ολιγοήμερη, πχ. 1-2 ημέρες, μπορείτε να επιλέξετε π.χ. ένα πουλί, το οποίο θα τρώει από την ειδική ταΐστρα.


- Σας αρέσει η φύση και η άσκηση;
Αν είστε θετικοί, το ιδανικό κατοικίδιο για εσάς είναι ο σκύλος. Έχει ανάγκη για βόλτα συνήθως τρεις φορές την ημέρα, ακόμα κι αν ζει σε κήπο, οπότε θα παρακινεί και εσάς για τρέξιμο.

- Το σπίτι σας είναι πάντα «στην τρίχα»;
Δεν φαίνεται να είστε ο πλέον κατάλληλος τύπος για να φιλοξενήσετε ζώο στον χώρο σας. Εκτός και αν αποφασίσετε για κάποιο λόγο ότι δεν σας νοιάζει να είναι το σπίτι σας …μέσα στην τρίχα! Όλες οι γάτες, και ειδικά οι μακρύτριχες, μαδάνε, κατά εποχές πολύ περισσότερο, ενώ οι σκύλοι μπορούν να σας λερώσουν τα πάντα με τις πατούσες τους όταν είναι βρώμικες.

- Το πορτοφόλι σας
Και το κατοικίδιο έχει τον μηνιαίο λογαριασμό του. Στις δύσκολες περιόδους που διανύουν τα νοικοκυριά, είναι και αυτός ένας πρόσθετος λόγος προβληματισμού. Παρά το γεγονός ότι τα έξοδα δεν είναι υπέρογκα, είναι εντούτοις συστηματικά και βαραίνουν μονίμως τον μηνιαίο οικογενειακό προϋπολογισμό. Στην αρχή μάλιστα μπορεί να είναι περισσότερα, καθώς το ζώο πρέπει να εμβολιασθεί ή να στειρωθεί / ευνουχισθεί. Υπολογίστε επίσης μικροέξοδα, πχ. παρασιτοκτόνα, λουριά, παιχνίδια, αλλά και μεγαλύτερες δαπάνες, στην περίπτωση που εμφανισθεί πρόβλημα υγείας.


- Έχετε παιδιά;
Μπορούν ένα τετράποδο και ένα μικρό παιδί να συγκατοικήσουν επιτυχώς; Παρά τις συνήθεις προκαταλήψεις, οι ειδικοί λένε «ναι». Έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε σε επίπεδο υγείας. Παιδιά που έχουν μεγαλώσει με σκύλους ή γάτες αποκτούν γερό ανοσοποιητικό σύστημα, και συνήθως δεν ταλαιπωρούνται από άσθμα και αλλεργίες.

Elita.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου