Ads

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Στρατιωτικοί σκύλοι θύματα ψυχολογικών διαταραχών




Η Κόρα, που υπήρξε υποδειγματικός ανιχνευτικός σκύλος, υποφέρει τώρα από τη διαταραχή του μετατραυματικού στρες

Οι βετεράνοι του πολέμου στο Αφγανιστάν και Ιράκ δεν είναι οι μόνοι που κινδυνεύουν από  διαταραχή μετατραυματικού στρες. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι και οι στρατιωτικοί σκύλοι διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο και είναι θύματα της ίδιας πάθησης. Υπολογίζεται δε ότι ένας στους  δέκα σκύλους, που ανέλαβαν αποστολές κυρίως εντοπισμού εκρηκτικών υλών και όπλων, πάσχουν από τη διαταραχή του μετατραυματικού στρες.


Το άτομο που εμφανίζει τη διαταραχή αυτή βίωσε το ίδιο ή ήταν μάρτυρας σε ένα τραυματικό γεγονός. Κατά τη διάρκεια του βιώματος ένιωσε να κινδύνευσε πραγματικά ή να απειλήθηκε με θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό του εαυτού του ή των άλλων. Η αντίδρασή του στο τραυματικό γεγονός ήταν φόβος ή τρόμος και αίσθηση ότι δεν θα τα καταφέρει. Είναι πολύ φυσικό για πρόσωπα που εκτίθενται σε κάποιο τραύμα, να αντιμετωπίσουν συμπτώματα όπως κατάθλιψη, άγχος, εφιάλτες ή επανάληψη των φοβερών εικόνων του συμβάντος.

Η Κόρα, για παράδειγμα, Βελγικό Μαλινουά, υπήρξε πολύ αποτελεσματική στο να εντοπίζει θαμμένες νάρκες πριν υποστεί τη διαταραχή του μετατραυματικού στρες. Όταν εντόπιζε νάρκη, καθόταν δίπλα της και δεν το κουνούσε από εκεί μέχρις ότου ο κύριός της την πρόσταζε να το κάνει. Ένα μήνα μετά, η συμπεριφορά της άρχισε να αλλάζει. Δεν της άρεσε να μένει μόνη της, πεταγόταν πάνω όταν άκουε δυνατούς θορύβους και γινόταν επιθετική όταν βρισκόταν ανάμεσα σε άλλους σκύλους. Η περίπτωσή της χαρακτηρίζεται ως ήπιας μορφής διαταραχή μετατραυματικού στρες. Η θεραπευτική αγωγή είναι απαραίτητη και περιλαμβάνει ειδική εκπαίδευση και χορήγηση φαρμάκων.

Το πρόβλημα με τους σκύλους είναι ότι δεν μιλούν και δεν μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, όπως μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι. Σε περίπτωση που δεν καθίσταται δυνατή η πλήρης αποκατάσταση της ψυχικής υγείας του σκύλου, τότε αναγκαστικά συνταξιοδοτείται και δίδεται προς υιοθεσία από μια οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου