Ads

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Είναι για μένα συντροφιά και μεγάλη παρηγοριά, αλλά γαβγίζει όταν μένει μόνος




Πρόβλημα: Μετά το θάνατο του άνδρα μου, πριν από έξι μήνες, το σκυλάκι μας είναι για μένα συντροφιά και μεγάλη παρηγοριά. Τελευταίως όμως γαβγίζει συνέχεια όταν το αφήνω μόνο στο σπίτι για να πάω δουλειά. Μένω σε διαμέρισμα και οι γείτονες ενοχλούνται. 


Τον περιποιούμαι όσο καλύτερα μπορώ και πριν φύγω από το σπίτι τον χαϊδεύω και παίζω μαζί του. Έρχεται στην πόρτα και προσπαθεί να βγει έξω μαζί μου. Τον λυπούμαι, φυσικά, αλλά δεν μπορώ να σταματήσω τη δουλειά μου. Το απόγευμα, όταν επιστρέφω, εκδηλώνει τη χαρά και τον ενθουσιασμό του με κάθε τρόπο. Τι μπορώ να κάνω για να μένει ήσυχος στο σπίτι όπως και προηγουμένως;

Απάντηση: Ο θάνατος του άνδρα σας ήταν μεγάλη απώλεια και για το σκυλάκι σας. Είναι κι αυτό μέλος της οικογένειας. Είναι επίσης φυσικό να επηρεάστηκε από τον πόνο σας και από τη μεγαλύτερη σημασία που του δώσατε τους τελευταίους μήνες.  Το στοιχείο του αποχωρισμού και το αίσθημα ανασφάλειας έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. Το σκυλάκι σας υποφέρει από κάποιας μορφής άγχος του αποχωρισμού. Γαβγίζει με την ελπίδα ότι θα τον ακούσετε και θα έρθετε κοντά του. Έχει μάθει τους τελευταίους μήνες να είναι συνεχώς κοντά σας, να δέχεται τα χάδια και την αγάπη σας. Τώρα που τον αφήνετε μόνο, γαβγίζει για να εκφράσει το παράπονό του. Εκεί που οι μέρες του ήταν γεμάτες με την παρουσία σας, τώρα ξαφνικά σας χάνει και δεν υπάρχει υποκατάστατο. Δεν υπάρχει κάτι που να γεμίσει το χρόνο του, να τον κάνει να μη σας σκέφτεται συνέχεια.

Η αγάπη που δείξατε στο σκυλάκι σας τους τελευταίους μήνες έχει ενισχύσει το δεσμό σας. Ταυτόχρονα έχει δραματοποιήσει τη στιγμή του αποχωρισμού. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να απευαισθητοποιήσετε το σκύλο σας από την αναχώρησή σας από το σπίτι. Λίγα λεπτά πριν φύγετε από το σπίτι και μερικά λεπτά μετά την επιστροφή σας μη δίνετε καμιά σημασία στο σκύλο σας, όσο κι αν αυτός επιζητά την προσοχή σας. Με τον τρόπο αυτό η στιγμή του αποχωρισμού και της επιστροφής σας θα χάσουν τον δραματικό και συναισθηματικά φορτισμένο χαρακτήρα που έχουν τώρα.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φεύγετε συχνά από το σπίτι και να επιστρέφετε με τον ίδιο ήρεμο και «ουδέτερο» τρόπο, έστω και αν δεν πρόκειται να πάτε δουλειά. Το σκυλάκι σας θα αρχίσει έτσι να βλέπει την αναχώρηση και την επιστροφή σας σαν συμπεριφορά ρουτίνας και θα του φύγει η ιδέα ότι όταν το πρωί κλείνετε την πόρτα πίσω σας τον αφήνετε μόνο και έρημο στο σπίτι. Ταυτόχρονα μπορείτε να διαφοροποιήσετε κάπως τις συνήθειές σας, ώστε η συμπεριφορά σας τη στιγμή της αναχώρησης να μη δείχνει ότι πάτε δουλειά. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, μισή ώρα πριν την αναχώρησή σας να βάλετε την τσάντα και τα κλειδιά σας στο αυτοκίνητο και μετά να επιστρέψετε σπίτι.

Η τρίτη συμβουλή που θα σας έδινα είναι να κάνετε ό,τι είναι δυνατό, ώστε το σκυλάκι σας να έχει κάτι με το οποίο να απασχολείται, όπως κάποιο παιγνίδι που του αρέσει, με την προϋπόθεση ότι θα εναλλάσσονται τα παιγνίδια, για να μην τα βαρεθεί. Υπάρχουν τώρα έξυπνα παιγνίδια στην αγορά, που κρατούν αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του σκύλου για αρκετή ώρα, γιατί περιέχουν κόκκους τροφής οι οποίοι απελευθερώνονται ένας-ένας, μετά που το σκυλί θα παίξει με το παιγνίδι. Δοκιμάστε να αφήσετε το ραδιόφωνο αναμμένο. Ο ήχος του θα γεμίζει το σπίτι θα μειώνει και τη διαφορά μεταξύ του χρόνου που είστε σπίτι και του χρόνου που λείπετε από το σπίτι. Κυκλοφορούν τώρα δίσκοι με μουσική ειδικά επιλεγμένη για να ηρεμεί τους σκύλους. Δοκιμάστε την. Τέλος, τι πιο ενδιαφέρον από ένα πουλάκι στο κλουβί, το οποίο ο σκύλος σας θα μπορεί να βλέπει, να ακούει, να μυρίζεται, αλλά να μη φτάνει.

Και μια τελευταία συμβουλή: αποφεύγετε να δίνετε σημασία στο σκύλο σας κάθε φορά που αυτός δείχνει να το επιζητά. Συνεχίστε να είστε τρυφερή μαζί του, να τον χαϊδεύετε και να παίζετε μαζί του, όποτε όμως εσείς αποφασίσετε. Εσείς είστε ο αρχηγός της οικογένειας και εσείς πρέπει να έχετε την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου