Ads

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Το δεύτερο σκυλάκι δημιουργεί πρόβλημα στο πρώτο




Πρόβλημα: Παιδιά, σας παρακαλώ δώστε μου λίγη προσοχή. Έχω ένα σκυλάκι εδώ και εννέα χρόνια, μικρόσωμο, το οποίο λατρεύω όσο η ζωή μου (τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα όλα μαζί του). Είναι λίγο κομπλεξικό με τα αλλά σκυλάκια. Μόλις χθες πήρα ένα κουτάβι το οποίο θα άφηνε στο δρόμο αυτός που το είχε και το υιοθέτησα. Το πρόβλημα είναι ότι το μεγάλο μου σκυλάκι φαίνεται στενοχωρημένο και φοβάμαι μην μου πάθει τίποτα. Τι μπορώ να κάνω ώστε να είναι όλα καλά (είναι και τα δυο αρσενικά);



Απάντηση: Χρόνια πολλά! Εύχομαι η συμβίωση με το νέο σκυλί να είναι επιτυχημένη και να είστε και οι τρεις ευτυχισμένοι μαζί. Είστε άξια συγχαρητηρίων. Σώσατε ένα ουσιαστικά αδέσποτο σκυλάκι. Η ερώτησή σας φανερώνει ότι είστε συνειδητοποιημένο άτομο που ενδιαφέρεται πραγματικά για την ευημερία των κατοικιδίων του.


Πρόβλημα με τη συμβίωση των δυο σκύλων υπάρχει, αλλά δεν νομίζω ότι είναι σοβαρό και δυσεπίλυτο. Η στενοχώρια του σκύλου σας είναι απόλυτα κατανοητή. Για εννιά χρόνια μονοπωλούσε το ενδιαφέρον σας και υπήρχε ένας ρυθμός και μια τάξη στη ζωή του. Τώρα, με την άφιξη του δεύτερου σκύλου, όλα ανατρέπονται. Το σπίτι δεν μυρίζει το ίδιο, η οικογένεια δεν είναι η ίδια και η ασφάλεια που είχε, χάρη στην αποκλειστικότητα της σχέσης σας και τη ρουτίνα της ζωής μαζί σας, έχει χαθεί.


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να τον διαβεβαιώσετε για την αγάπη σας. Τον χαϊδεύετε τόσο όσο και προηγουμένως, τον βγάζετε βόλτα, παίζετε μαζί του. Του δείχνετε με κάθε τρόπο ότι παραμένει ο αγαπημένος σας σκύλος.




Το άλλο που πρέπει να κάνετε είναι να διατηρήσετε τον μέχρι τώρα τρόπο ζωής του. Δηλαδή, συνεχίζει να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι, τρώει στην ίδια κούπα στο ίδιο μέρος, έχει στη διάθεσή του τα ίδια παιγνίδια.


Επειδή οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τη συμβίωση μέσα από μια σχέση ιεραρχίας, προσπαθήστε να μην τον κάνετε να νιώσει ότι τώρα προτιμάτε τον νέο σκύλο και τον προωθείτε να πάρει ηγετική θέση στην ομάδα. Προς τα παρόν τουλάχιστον, αυτός είναι ο υπ’ αριθμόν ένα. Αυτόν χαιρετάτε πρώτον όταν επιστρέφετε στο σπίτι, αυτός τρώει πρώτος, αυτός παίζει με τα παιγνίδια πρώτος, αυτός βγαίνει από το σπίτι πρώτος όταν πηγαίνετε και οι τρεις βόλτα.


Μην επεμβαίνετε πολύ στις σχέσεις τους. Δώστε τους χρόνο να συνηθίσουν ο ένας τον άλλο και να δημιουργήσουν σχέσεις φιλίας και ιεραρχίας. Σεβαστείτε τον χαρακτήρα του καθενός.


Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει ο νέος σκύλος να ανεβεί στο κρεβάτι σας. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα αρχίσουν οι αντιζηλίες, η ένταση και το λέρωμα του κρεβατιού. Είναι και αυτός ένας τρόπος να σας κάνουν δική τους ή, εν πάση περιπτώσει, να έρθουν όσο γίνεται πιο κοντά σας.


Φροντίστε να μην υπάρχουν αφορμές για τσακωμούς. Οι σκύλοι στην αρχή πρέπει να τρώνε χώρια και να μην έχουν όλα τα παιγνίδια στη διάθεσή τους ταυτόχρονα. Τα παιγνίδια είναι δικά σας και τα παίρνετε και τα δίνετε με τρόπο ώστε να αποφεύγονται ζήλιες και ανταγωνισμοί.


Δεν παραμελείτε τον νέο σκύλο, ο οποίος μάλιστα έχει ανάγκη από εκπαίδευση και καθοδήγηση. Σχετικά με το θέμα αυτό δυο πράγματα έχουν μεγάλη σημασία. Το πρώτο είναι να έχετε και να εφαρμόζετε κανόνες συμβίωσης, ώστε, όταν ο νέος σκύλος τους συνειδητοποιήσει, να ενταχθεί πιο εύκολα στην ομάδα. Το δεύτερο είναι να παίζετε μαζί τους και να τους βγάζετε βόλτα. Το παιγνίδι και η βόλτα έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι σας βοηθούν να συνδεθείτε ως ομάδα και ότι ενισχύουν τη θέση σας ως αρχηγού της ομάδας.


Είμαι σίγουρος ότι θα τα πάτε καλά. Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου