Ads

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Όταν χτυπήσει το κουδούνι, γαυγίζει έντονα



Πρόβλημα: Το σκυλάκι μου είναι Πομερανίαν 4 χρονών. Γαυγίζει έντονα στο κουδούνισμα της πόρτας, στα τηλεφωνήματα και όταν έρχονται επισκέπτες. Βέβαια είναι, όσο για τα τελευταία, για να προκαλέσει την προσοχή. Συνήθως τη φωνάζουμε, ή χρησιμοποιούμε ένα κουκλάκι που φοβάται. Μου έχει πάρει τον αέρα γιατί λείπω αρκετά και βέβαια... ξέρει από πρόγραμμα ημέρας και μετακινήσεις. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ και μπράβο για την ωραία ιστοσελίδα σας.
 
Απάντηση: Είναι πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Δεν θα σας τα εξηγήσω όλα, γιατί μερικά προϋποθέτουν γνώσεις και δεξιότητες εκπαιδευτή σκύλων και είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι να μάθετε τον σκύλο σας να υπακούει στην εντολή «σώπα» ή στην εντολή «κρεβάτι». Αυτά γίνονται, αλλά θα τα αφήσουμε για μια άλλη φορά. Προς το παρόν θα είμαι όσο γίνεται πιο συγκεκριμένος και πρακτικός.

Δεν γνωρίζω πώς και πότε άρχισε το σκυλάκι σας να γαυγίζει. Λυπούμαι όμως να σας πω ότι με τη συμπεριφορά σας το ενθαρρύνετε να συνεχίσει να γαυγίζει. Μου λέτε ότι σας έχει πάρει τον αέρα. Επομένως γιατί να μην γαυγίζει, από τη στιγμή που γουστάρει το γαύγισμα; Μου λέτε ότι του θυμώνετε και τον φοβερίζετε όταν γαυγίζει. Γιατί όμως να σταματήσει αφού με τον τρόπο αυτό κερδίζει την προσοχή και το ενδιαφέρον σας και δημιουργείτε μιαν ατμόσφαιρα φορτισμένη συναισθηματικά που τον εξιτάρει και τον γοητεύει; Μου λέτε ότι ο σκύλος είναι πολλές ώρες μόνος. Γιατί να μην ενθουσιάζεται και να εξάπτεται τώρα που επιτέλους κάτι συμβαίνει στο σπίτι του;

Ας έλθουμε τώρα στην αντιμετώπιση του προβλήματος, που θα πρέπει να είναι πολύπλευρη.
Πρέπει να προσδιορίσετε καλύτερα τη θέση σας ως αρχηγού της οικογένειας. Όχι με θυμούς και τιμωρίες αλλά με τον καθορισμό κανόνων συμβίωσης που να τηρούνται πιστά από όλους. Μετά, όσο λίγο ελεύθερο χρόνο και να έχετε, πρέπει να σπαταλάτε περισσότερο χρόνο με το σκυλάκι σας, να παίζετε μαζί του, να το παίρνετε βόλτα. Το παιγνίδι και η άσκηση θα σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε το κύρος σας ως αρχηγού της οικογένειας.

Πιο συγκεκριμένα για το γαύγισμα στην πόρτα θα πρέπει να κάνετε περίπου το αντίθετο από ό,τι κάνετε τώρα. Σταματήστε τις φωνές και τις απειλές και υιοθετήστε μια προσέγγιση ειρήνης και φιλίας. Το κουδούνι χτυπά και ο σκύλος γαυγίζει. Εσείς διατηρείτε την ψυχραιμία σας, πηγαίνετε κοντά στον σκύλο και του λέτε ευχαριστώ που σας ενημέρωσε ότι υπάρχει κάποιος στην πόρτα και του δίνετε ένα κομματάκι τροφή. Προσπαθήστε η φωνή σας να είναι απαλή και ψιθυριστή. Μόλις ηρεμήσει, τον χαϊδεύετε, του λέτε μπράβο και του δίνετε ακόμη ένα κομματάκι τροφή. Με τη συμπεριφορά σας αποφορτίζετε τη δραματική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε με το γαύγισμα, στρέφετε την προσοχή του προς το μέρος σας και τον επιβραβεύετε γιατί σταμάτησε να γαυγίζει. 

Για να υπάρξουν μόνιμα και ουσιαστικά αποτελέσματα, αυτή η προσέγγιση πρέπει να επαναληφθεί πολλές φορές και να ενισχυθεί με ασκήσεις με τη βοήθεια κάποιου φιλικού ή συγγενικού σας προσώπου. Σταδιακά η επιβράβευση με τις λιχουδιές θα πρέπει να μειώνεται και στο τέλος θα μείνουν τα χάδια και τα μπράβο.

Παρόμοια τακτική θα πρέπει να ακολουθηθεί και στην περίπτωση του τηλεφώνου. Το επιπρόσθετο που θα σας συμβούλευα είναι ότι, όσο και να γαυγίζει, μην του δίνετε σημασία, όταν εσείς μιλάτε στο τηλέφωνο. Στο τέλος θα καταλάβει ότι δεν έχει τίποτα να κερδίσει με το γαύγισμα.

Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου