Ads

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Κλιφ, ο σκύλος που εντοπίζει το βακτήριο που είναι η πιο κοινή αιτία νοσοκομειακής διάρροιας



Κλιφ

Οι σκύλοι ενθουσιάζονται όταν μυριστούν ένα κόκαλο. Ο Κλιφ όμως, 2 χρονών μπιγκλ, ενθουσιάζεται για έναν πολύ ασυνήθιστο λόγο. Έχει εκπαιδευτεί να εντοπίζει το θανατηφόρο βακτήριο Clostridium difficile με μεγάλη επιτυχία. Το Clostridium Difficile (CD) σχετίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών και αποτελεί την πιο κοινή αιτία νοσοκομειακής διάρροιας. Πρόκειται για Gram θετικό, αναερόβιο μικροοργανισμό.




Η μέθοδος που χρησιμοποιεί είναι πολύ απλή και δεν επεμβαίνει καθόλου στη λειτουργία του νοσοκομείου. Κάνει απλώς βόλτες στους θαλάμους ασθενών και, μόλις αντιληφθεί την παρουσία του βακτηρίου, κάθεται κάτω.


Κλιφ
 Οι ικανότητες του Κλιφ δοκιμάστηκαν πρώτα σε κόπρανα ασθενών φορέων του βακτηρίου, τα οποία έχουν μια ξεχωριστή οσμή. Όταν πέρασε με επιτυχία την πρώτη αυτή δοκιμασία, πήγε στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο στο Άμστερνταμ για εκπαίδευση. Στη συνέχεια η ικανότητά του βελτιώθηκε σε σημείο που να μπορεί να ξεχωρίσει αν κάποιος πάσχει ή όχι με το να μυρίζεται το κρεβάτι στο οποίο ξαπλώνει.


Σε μια πρόσφατη επίσκεψή του σε νοσοκομείο υπέδειξε 25 από τους 30 ασθενείς ως φορείς του βακτηρίου, ενώ ταυτόχρονα έδωσε το μήνυμα ότι 265 από τους 270 δεν ήταν φορείς. Οι γιατροί είναι ενθουσιασμένοι, γιατί η μεγάλη πλειονότητα των φορέων μπορεί να διαγνωσθεί αμέσως και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των υπόλοιπων ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου