Ads

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Όταν είναι να πάμε βόλτα, είναι μες στην τρελή χαρά και κατουρά




Ερώτηση: Γεια σας, έχω ένα σκυλάκι 10 μηνών, νομίζω είναι ημίαιμο κυνηγόσκυλο. Όταν είναι να πάμε βόλτα, είναι μες στην τρελή χαρά, χοροπηδά πάνω μου, κάνει γλύκες, αγάπες και χαίρομαι γιατί αυτά τα κάνει μόνο όταν είναι να βγούμε μαζί. Αν τον βγάλει κάποιος άλλος από το σπίτι, δεν κάνει έτσι τέτοια τρέλα. Το θέμα είναι πως όποτε βγαίνουμε μαζί και του βάζω εγώ τα λουριά του, ή θα αφήσει σταγόνες ούρων ή θα ουρήσει κανονικά... αλλά αυτό μόνο όποτε του βάζω εγώ τα λουριά και τον προετοιμάζω για έξω. Νομίζω είναι από τη χαρά του που θα βγούμε μαζί. Στις αρχές του φώναζα όταν το έκανε αυτό, αλλά τώρα έχει αρχίσει και τρέμει όποτε το κάνει και δεν του φωνάζω πλέον. Δεν ξέρω τι να κάνω σε αυτή την περίπτωση.




Απάντηση: Η ακράτεια ούρων οφείλεται στον ενθουσιασμό και τη συγκίνηση του σκύλου. Μαζί σας ενθουσιάζεται περισσότερο και τα ούρα, λίγα ή πολλά, είναι πιο εύκολο να του ξεφύγουν.

Εσείς η ίδια προσέξατε ότι όταν του θυμώνετε, η κατάσταση χειροτερεύει. Επομένως, πρώτος κανόνας: δεν του θυμώνετε, δεν υψώνετε τον τόνο της φωνής σας. Επιπλέον πρέπει πάντα να διατηρείτε την ψυχραιμία σας, ό,τι και να συμβαίνει. Από τη στιγμή που ο σκύλος σας είναι ευαίσθητος,  οι φωνές και η απώλεια της ψυχραιμίας, την οποία ο σκύλος διαισθάνεται, τον αναστατώνουν περισσότερο και τον κάνουν να νιώθει ότι η χαρά ή ο φόβος του είναι δικαιολογημένος.


Προσέξτε ιδιαίτερα τη στιγμή που του βάζετε το λουρί πριν από τη βόλτα. Αυτό πρέπει να γίνεται χωρίς εμφανή αισθήματα ενθουσιασμού και χαράς. Να γίνεται απλά και τυπικά και με «ουδέτερο» τρόπο. Επίσης οι κινήσεις σας να μην δείχνουν ότι κάτι σημαντικό και ευχάριστο πάει να γίνει. Και αυτές «ουδέτερες». Με την όλη συμπεριφορά σας, η στιγμή της εξόδου για βόλτα θα χάσει τον χαρούμενο και συναισθηματικά φορτισμένο χαρακτήρα που είχε μέχρι τώρα και θα γίνει μια πράξη ρουτίνας.


Αν ο σκύλος, παρά την ψύχραιμη στάση σας, συνεχίζει να είναι ενθουσιασμένος, διακόπτετε τη διαδικασία ετοιμασίας για βόλτα μέχρις ότου ηρεμήσει.


Ο σκύλος σας είναι ακόμη κουτάβι 10 μηνών και έχει πολλά να μάθει. Αν εφαρμόσετε τις συμβουλές μου, θα επιτύχετε άμεσα και μόνιμα πιο ήρεμη και «στεγνή» συμπεριφορά πριν από τη βόλτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου