Ads

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

5 πράματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον ύπνο των γάτων




Γιατί οι γάτοι κοιμούνται τόσες ώρες; Μήπως είναι μεγάλοι τεμπέληδες; Βλέπουν όνειρα; Πώς κατορθώνουν να αποκοιμούνται τόσο εύκολα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Παραθέτουμε πιο κάτω 5 πράγματα για τον ύπνο των γάτων, μερικά από τα οποία ίσως να μην γνωρίζετε.


1. Ύπνος μεταξύ των γευμάτων για ανάκτηση δυνάμεων

Οι γάτοι κοιμούνται μέχρι 16 ώρες την ημέρα. Μάλιστα, οι πιο μεγάλοι στην ηλικία ξεκουράζονται μέχρι 20 ώρες την ημέρα.



Η συνήθεια αυτή του γάτου είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης, των διατροφικών του συνηθειών και της φυσιολογίας του. Στη φύση, στην άγρια κατάσταση, οι γάτοι πρέπει να κυνηγήσουν για να τραφούν. Αυτή η δραστηριότητα τους κάνει να σπαταλήσουν πολλή ενέργεια. Επομένως ο ύπνος τούς βοηθά να εξοικονομήσουν δυνάμεις ανάμεσα στις έντονες και κουραστικές περιόδους κυνηγίου.


Οι κατοικίδιοι γάτοι δεν έχουν βέβαια ανάγκη να κυνηγήσουν, έχουν όμως κληρονομήσει τις παλιές καλές συνήθειες των προγόνων τους.


2. Ύπνος ελαφρύς

Όταν οι γάτοι κοιμούνται δεν είναι βυθισμένοι σε βαθύ ύπνο. Στην πραγματικότητα, τρία τέταρτα του χρόνου που είναι ξαπλωμένοι ξεκουράζονται, αλλά είναι έτοιμοι να ξυπνήσουν ανά πάσα στιγμή.

Μπορούμε να καταλάβουμε αν ο γάτος κοιμάται ελαφρά από το γεγονός ότι τα αφτιά του είναι στραμμένα προς την εστία του θορύβου. Ταυτόχρονα τα μάτια του δεν είναι εντελώς κλειστά.


3. Ο βαθύς ύπνος

Υπάρχουν διαστήματα κατά τα οποία οι γάτοι όχι μόνο κοιμούνται βαθιά, αλλά βλέπουν και όνειρα. Το καταλαβαίνουμε γιατί γενικά κουλουριάζονται, τα μάτια τους είναι εντελώς κλειστά και από καιρού εις καιρόν φέρνουν την ουρά στο πρόσωπό τους.


Ο βαθύς ύπνος είναι πολύ σημαντικός γιατί δίνει την ευκαιρία στο σώμα να αναζωογονηθεί και να παραμείνει υγιές.


Όταν βλέπετε τα μουστάκια του γάτου ή τις πατούσες να τρέμουν, είναι πολύ πιθανόν ότι βλέπει κάποιο όνειρο.


4. Μερικοί γάτοι ροχαλίζουν

Όπως και στους ανθρώπους έτσι και στους γάτους το ροχάλισμα προκαλείται όταν υπάρχει απόφραξη των αεραγωγών. Παρόλο που όλοι οι γάτοι μπορούν να ροχαλίσουν, το ροχαλητό συναντάται πιο συχνά σε μερικές φυλές γάτων που έχουν κοντή μύτη, όπως οι περσικές και κοντότριχες εξωτικές.


5. Προσοχή στην αλλαγή του ρυθμού του ύπνου

Αν ο γάτος σας αρχίζει να κοιμάται πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο από ό,τι συνήθως, συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι σημάδι ότι το ζώο υποφέρει ή είναι άρρωστο, ενώ πολύ λίγος ύπνος μπορεί να οφείλεται σε διάφορες διαταραχές, όπως είναι ο υπερθυρεοειδισμός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου