Ads

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Πέντε απόψεις του σκύλου σας για τη ζωή




Ο σκύλος σας έχει τη δική του άποψη για τη ζωή. Γι' αυτόν, το ένστικτό του είναι πιο δυνατό από οποιονδήποτε δικό σας κανόνα, το νόημα του οποίου ούτως ή άλλως δυσκολεύεται να καταλάβει.


Όμως αφού ζείτε στο ίδιο σπίτι, καλό είναι να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση των όρων συμβίωσης. Τους δικούς σας κανόνες τους ξέρετε. Ας δούμε και τους δικούς του. Ξεκινάμε;



Κανόνας Νο 1: Θέλει ζεστασιά, τροφή και αγάπη



Να θυμάστε πάντα ότι είναι σκύλος.



Μπορεί κάποιες στιγμές να νιώθετε ότι ο σκύλος σας συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος. Αυτός από την πλευρά του νομίζει ότι είστε σκύλος. Πρέπει να εκτιμάτε τη συμπεριφορά του για αυτό που είναι: ενστικτώδης. Επανάληψη, Επιβράβευση και Ενίσχυση είναι τα 3 Ε που καταλαβαίνει. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι ζεστασιά, τροφή και αγάπη. Σαν αντάλλαγμα θα σας είναι πιστός και υπάκουος και θα σας αγαπάει κάθε μέρα, χωρίς όρους.





Κανόνας Νο 2: Θέλει να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού



Δείξτε του ποιος είναι το αφεντικό: Εσείς.



Οι σκύλοι έχουν πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της ιεραρχίας. Κάποιοι εκ φύσεως θα μάθουν να ακολουθούν ενώ άλλοι θα προσπαθήσουν να ηγηθούν. Εάν ο σκύλος σας ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, είναι επιτακτικό να καταλάβει ότι βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση από τους ανθρώπους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει από την αρχή και με συνέπεια. Μάλιστα θα χρειαστεί να είστε αυστηρός μαζί του όταν πρόκειται για θέματα συμπεριφοράς. Διαφορετικά, μάλλον πρέπει να επιλέξετε μία λιγότερο κυριαρχική φυλή.





Κανόνας Νο 3: Κυνηγάει ό,τι κινείται



Μην αφήνετε τα συναισθήματά του να τον παρασύρουν.



Το κυνηγητό είναι ενστικτώδης αντίδραση των σκύλων. Γάτες, αυτοκίνητα, άλλοι σκύλοι - δεν έχει σημασία τι. Μπορεί να φαίνεται διασκεδαστικό αλλά κρύβει πολλούς κινδύνους. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να σταματάει όταν του το λέτε. Για να το μάθει πρέπει να τον επιβραβεύετε. Ξανά και ξανά. Ξεκινήστε σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον. Θα χρειαστεί πολλή εξάσκηση αλλά αξίζει τον κόπο.




Κανόνας Νο 4: Μασάει ό,τι δεν κινείται



Μάθετέ του τι είναι δικό του και τι δικό σας.



Οι σκύλοι ξετρελαίνονται να μασούν! Ιδίως οι μικροί σε ηλικία σκύλοι μασάνε ό,τι βρουν μπροστά τους και αυτός είναι ένας τρόπος να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους. Το πρόβλημα είναι ότι το περιβάλλον αυτό ταυτίζεται με το δικό σας και πιθανότατα το προτιμάτε χωρίς δαγκωματιές. Η λύση είναι να οριοθετήσετε το χώρο σας από την αρχή. Μάθετέ του ότι ό,τι είναι δικό σας είναι όντως δικό σας και δώστε του κάτι άλλο να μασήσει. Εάν μάλιστα το διαλέξει, επιβραβεύστε τον!




Κανόνας Νο 5: Όταν βλέπει άγνωστο γαβγίζει



Αποτρέψτε το γάβγισμα που ξεσηκώνει τη γειτονιά.



Κάθε σκύλος κρύβει μέσα του έναν λύκο. Για κάποιους αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προστατεύουν το έδαφος από οποιονδήποτε καταπατητή. Μπορεί να μην δαγκώνουν, αλλά το γάβγισμά τους είναι πολλές φορές χειρότερο. Κι αυτό είναι καλό όταν ο εισβολέας είναι κλέφτης, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι όλοι οι επισκέπτες καταπατητές! Για να του μάθετε να μην γαβγίζει σε κάθε θόρυβο που ακούει, θα πρέπει να τον επιβραβεύετε όταν ακούει θόρυβο και μένει σιωπηλός. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς καιρός, αλλά πιάνει.


 http://animalpedia.pblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου