Ads

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Όταν το βάζουμε στο υπόγειο να κοιμηθεί κλαίει και πηδάει πάνω στην πόρτα. Τι μπορούμε να κάνουμε;




Πρόβλημα: Γεια σας! Θέλω να κάνω μίαν ερώτηση. Έχω ένα σκύλο περίπου 8 μηνών. Τον βάζουμε μέσα στο σπίτι και ξαπλώνει στα χαλιά και κοιμάται η παίζουμε μαζί του και το βράδυ τον βάζουμε στο υπόγειο και κοιμάται στο σπιτάκι του. Από τότε που τον βάζουμε μέσα στο σπίτι και μετά στο υπόγειο να κοιμηθεί συνέχεια κλαίει και πηδάει πάνω στην πόρτα για να του ανοίξουμε για να μπει στο σπίτι! Εμείς θέλουμε να κοιμάται κάτω στο υπόγειο χωρίς να χτυπάει πόρτες. Τι μπορούμε να κάνουμε.

Απάντηση: Στη θέση του σκύλου σας και εγώ το ίδιο θα έκανα. Είναι πολύ πιο άνετα και ζεστά στο σπίτι παρά στο υπόγειο. Στο σπίτι είστε και εσείς, η οικογένειά του, ενώ στο υπόγειο είναι μόνος. Όταν το βράδυ τον παίρνετε στο υπόγειο, ο σκύλος σας αισθάνεται ότι τον απορρίπτετε, τον εγκαταλείπετε, και είναι φυσικό να παραπονιέται και να θέλει να έρθει κοντά σας. 

Παρόλο που δεν το αναφέρετε, είναι πολύ φυσικό μετά από τα κλάματα και τα γρατσουνίσματα στην πόρτα να του φωνάξατε να σιωπήσει ή να ανοίξατε την πόρτα για να τον παρηγορήσετε ή να κατεβήκατε μαζί του στο υπόγειο για να του κρατήσετε συντροφιά για λίγο ή να τον αφήσατε να μείνει λίγο μαζί σας πριν τον ξανακατεβάσετε στο υπόγειο. Φυσιολογικές και ανθρώπινες αντιδράσεις, οι οποίες όμως χειροτερεύουν την κατάσταση. Το μήνυμα που παίρνει ο σκύλος είναι ότι με τη διαμαρτυρία κάτι επιτυγχάνει, κάτι γίνεται. Αντί να ησυχάσει, το επόμενο βράδυ τα ίδια και χειρότερα.


Επομένως, πρώτος κανόνας: Από τη στιγμή που θα κλείσετε την πόρτα πίσω σας, δεν αντιδράτε με κανένα τρόπο όσο και αν κλαίει και πηδά στην πόρτα. Μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες θα κουραστεί και θα πεισθεί ότι με τη διαμαρτυρία τίποτα δεν επιτυγχάνει.


Ταυτόχρονα πρέπει να κάνετε διάφορα πράγματα ώστε να αποδεχθεί την ιδέα της διανυκτέρευσης στο υπόγειο χωρίς να διαμαρτύρεται.


Θα πρέπει ο σκύλος να πηγαίνει στο υπόγειο κατά τη διάρκεια της ημέρας για διαφορετικούς λόγους, ώστε το βράδυ η απομόνωσή του εκεί να φαίνεται περισσότερο φυσική. Για παράδειγμα, τον ταΐζετε στο υπόγειο. Μετά το φαγητό, περιμένετε λίγο πριν να τον αφήσετε νε ανέβει πάνω στο σπίτι. Επίσης, μερικές φορές παίζετε μαζί στο υπόγειο. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να έχει ευχάριστες εμπειρίες εκεί κάτω, το υπόγειο δεν θα του φαίνεται σαν φυλακή.


Μπορείτε επίσης να τον αφήνετε μόνο στο υπόγειο με ένα παιγνίδι και για λίγο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Λίγα λεπτά στην αρχή και μετά περισσότερο χρόνο. Αν διαμαρτυρηθεί, τον αγνοείτε και μόνο όταν σιωπήσει τον αφήνετε ελεύθερο. 


Το βράδυ τον κατεβάζετε στο υπόγειο, του δίνετε μια λιχουδιά, ρίχνετε ένα παιγνίδι στο πάτωμα, του λέτε ήρεμα καληνύχτα και φεύγετε κλείνοντας την πόρτα πίσω σας. Μην αρχίσετε τα χάδια και τις απολογίες γιατί τον αφήνετε μόνο του. Μην δραματοποιείτε την κατάσταση. Απλά φεύγετε και δεν ξαναγυρίζετε και δεν αντιδράτε με οποιοδήποτε τρόπο, όταν αρχίσει να διαμαρτύρεται.


Το σκυλάκι σας είναι ακόμη κουτάβι. Όταν πάρει το μήνυμα ότι το υπνοδωμάτιό του είναι κάτω και ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, θα προσαρμοστεί και στο τέλος από μόνο του θα κατεβαίνει στο υπόγειο για να κοιμηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου