Ads

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Γιατί ο λύκος, σε αντίθεση με τον σκύλο, δεν είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου



Νέα έρευνα ανέδειξε την κοινωνικοποίηση ως την μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ σκύλων και λύκων


Σκύλος, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου
Το ερώτημα γιατί οι σκύλοι είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους ξαδέλφους τους τους λύκους, ίσως έχει απαντηθεί. Παρόλο που σε γενετικό επίπεδο τα δυο υποείδη ζώων είναι σχεδόν ταυτόσημα, οι διαφορετικές εντυπώσεις και εμπειρίες της νηπιακής ηλικίας καθορίζουν την προσωπικότητά τους. Οι σκύλοι γίνονται αξιαγάπητα κατοικίδια, ενώ οι λύκοι θεωρούνται άγριοι και απόμακροι.



Η εξελικτική βιολόγος Δρ Κάθριν Λορντ μελέτησε πώς 7 λυκάκια και 43 σκυλάκια αντιδρούν σε οσμές, ήχους και οπτικά ερεθίσματα. Το συμπέρασμα ήταν ότι και τα δυο υποείδη ζώων αναπτύσσουν τις αισθήσεις τους την ίδια χρονική περίοδο. Η αίσθηση της οσμής αναπτύσσεται σε ηλικία δυο εβδομάδων, η αίσθηση της ακοής στις τέσσερις και της όρασης στις έξι εβδομάδες κατά μέσον όρο.



Η μεγάλη διαφορά μεταξύ τους έγκειται στο γεγονός ότι αρχίζουν την κοινωνικοποίηση σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Όταν λέμε κοινωνικοποίηση εννοούμε την περίοδο κατά την οποία τα κουτάβια ανακαλύπτουν τον κόσμο χωρίς να αισθάνονται φόβο. Οι εμπειρίες που έχουν τότε καθορίζουν τι είναι γνώριμο και επομένως ακίνδυνο και τι είναι άγνωστο, το οποίο στη συνέχεια θα είναι πηγή φόβου και ανησυχίας.


Λύκος, επιφυλακτικός και απόμακρος
Τόσο για τα λυκάκια όσο και για τα σκυλάκια η περίοδος της κοινωνικοποίησης χωρίς φόβο διαρκεί τέσσερις βδομάδες. Η διαφορά είναι ότι στους σκύλους η κοινωνικοποίηση αρχίζει όταν είναι τεσσάρων εβδομάδων και τελειώνει όταν γίνουν οχτώ, ενώ στους λύκους η κοινωνικοποίηση αρχίζει όταν είναι δυο βδομάδων και διαρκεί μέχρι τις έξι εβδομάδες. Με άλλα λόγια η κοινωνικοποίηση των λύκων γίνεται κυρίως πριν ακόμη αναπτυχθούν πλήρως όλες οι αισθήσεις τους. 


Έτσι οι λύκοι αρχίζουν την εξερεύνηση του κόσμου πολύ νωρίς, πριν ακόμη ανοίξουν τα μάτια τους. Όταν η όραση και η ακοή έχουν αναπτυχθεί, τα λυκάκια βρίσκονται προς το τέλος της περιόδου κοινωνικοποίησης, επομένως τα επίπεδα φόβου παραμένουν υψηλά. Αυτό σημαίνει ότι, και αν ακόμη έρθουν σε επαφή με ανθρώπους, δεν θα τους έχει φύγει ο φόβος των ανθρώπων, γιατί η γνωριμία γίνεται κατ' ανάγκη πριν ακόμη λειτουργήσουν οι αισθήσεις τους.



Τα δεδομένα αυτά εξηγούν το γεγονός ότι 90 λεπτά είναι αρκετά για ένα κουτάβι 4 μέχρι 8 εβδομάδων για να εξοικειωθεί με έναν άνθρωπο, ενώ ένα λυκάκι τριών εβδομάδων, που διέρχεται τη δική του φάση κοινωνικοποίησης, χρειάζεται 24 ώρες για να εξοικειωθεί κάπως με έναν άνθρωπο. Ακόμη και τότε, το λυκάκι θα εξακολουθήσει να είναι επιφυλακτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου