Ads

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Παιγνίδι και άσκηση: προϋποθέσεις υγείας και ευτυχίας



Φρίσμπι
Το παιγνίδι και η άσκηση ικανοποιούν τις σωματικές αλλά και κοινωνικές ανάγκες του σκύλου και παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Ένας σκύλος που δεν ασκείται, και που οι άνθρωποι δεν παίζουν μαζί του, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να μασουλά τα παπούτσια και τα έπιπλα, να σκάβει μετά μανίας τον κήπο, να είναι υπερκινητικός, να είναι άτακτος και ανυπόφορα ζωηρός, να ενθουσιάζεται εύκολα, να προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποσπάσει την προσοχή μας ή ακόμη να γαβγίζει από ανία.




Το παιγνίδι και η άσκηση ενισχύουν τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ του σκύλου και των ανθρώπων του και προσφέρουν ανεπανάληπτες ευκαιρίες εκπαίδευσης αλλά και χαράς. Ο περίπατος με το λουρί, για παράδειγμα, είναι μιας πρώτης τάξης άσκηση για το κουτάβι σας. Ταυτόχρονα συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή του, στην εκπαίδευσή του να φορά περιλαίμιο και να περπατά ήρεμα στο πλάι σας, και στην αποδοχή της ιεραρχίας στην οικογένεια. 

Ειδικό εργαλείο για να πηγαίνει η μπάλα μακριά
Το είδος, η μορφή, η ένταση και η διάρκεια της άσκησης και του παιγνιδιού είναι θέματα που εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, αλλά πρώτιστα από σας και το σκύλο σας. Κουτάβια και σκύλοι που ανήκουν σε φυλές εργασίας συνήθως έχουν περισσότερη ανάγκη άσκησης. Για μερικές μικρόσωμες φυλές το τρέξιμο στο σπίτι και τον κήπο μπορεί να είναι υπεραρκετά. Οι σκύλοι επαναφορείς, εξάλλου, είναι έτοιμοι να τρέξουν και να επαναφέρουν με ενθουσιασμό μια μπάλα που θα τους ρίξετε. Τα λαγωνικά όρασης μπορούν να ξαπλώνουν τον περισσότερο καιρό και τη βρίσκουν μόνο όταν έχουν την ευκαιρία να τρέξουν σε ανοιχτό χώρο.


Κανόνες του παιγνιδιού


Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε ώστε το παιγνίδι και η άσκηση να διατηρήσουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο:

- Το παιγνίδι και η άσκηση αρχίζουν με δική σας πρωτοβουλία και όχι με πρωτοβουλία του σκύλου. Η ύπαρξη κάποιων συνηθειών, όπως περίπατος στις πέντε το απόγευμα, δεν είναι κακό πράγμα. Κακό είναι αν, για παράδειγμα, τη μια μέρα ο σκύλος σας δείξει ότι θέλει να πάει περίπατο στις τέσσερις και την επομένη στις τρεις και εσείς δεν του χαλάτε ποτέ χατίρι. 


- Τα παιγνίδια τελειώνουν τη στιγμή που εσείς κηρύσσετε τη λήξη τους.

- Φυλάτε τα παιγνίδια του σκύλου, για να του τα ξαναδώσετε όταν εσείς αποφασίσετε. Με τον τρόπο αυτό θα τα εκτιμήσει και θα τα αξιοποιήσει περισσότερο. 


- Αν με οποιοδήποτε τρόπο παραφερθεί, διακόψτε αμέσως το παιγνίδι και αγνοείστε τον για λίγα λεπτά. Είναι αρκετό για να τον κάνει να αναλογισθεί τι χάνει με την ανάρμοστη συμπεριφορά.


- Αν γίνεται υπερβολικά κτητικός με ένα αντικείμενο, αγνοήστε τον, ρίξτε ένα άλλο παρόμοιο αντικείμενο μπροστά του και θα δείτε ότι αυτό που κρατά πεισματικά στο στόμα θα χάσει την αξία και σημασία του.

Διελκυστίνδα
- Μη φοβάστε να παίξετε ζωηρά παιγνίδια, όπως η διελκυστίνδα, φτάνει να έχετε τον έλεγχο του παιγνιδιού και στο τέλος να σας αφήνει να κερδίσετε. Ο σκύλος δε μαθαίνει να δαγκώνει ανθρώπους με το να δαγκώνει το χοντρό σχοινί του παιγνιδιού. Αντίθετα, μαθαίνει να διοχετεύει την επιθετικότητά του ανώδυνα και ακίνδυνα.


- Είναι απαραίτητο να επιβλέπετε τα παιδιά, ειδικά όταν είναι σε πολύ μικρή ηλικία, όταν παίζουν με το σκύλο. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα παρεξήγησης ή ακόμη κακής διαπαιδαγώγησης του ενός από τον άλλο.


- Σταματάτε το παιγνίδι πριν ακόμη ο σκύλος βαρεθεί και ενώ το ενδιαφέρον του είναι ακόμη ζωηρό. Η τελευταία εμπειρία είναι αυτή που μένει και που τον προδιαθέτει για την επόμενη φορά που θα του προτείνουμε το ίδιο παιγνίδι.


- Όποιο παιγνίδι και να παίζετε, φροντίστε να το διασκεδάζετε και εσείς και ο σκύλος σας. Διαφορετικά δεν θα είναι παιγνίδι, αλλά καταναγκαστική εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου