Ads

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Δεν υπακούει την ώρα που πάμε βόλτα

Λαμπραντόρ κουτάβι
Ερώτηση:  «Έχω ένα Λαμπραντόρ πέντε μηνών και δεν υπακούει την ώρα που πάμε βόλτα.»
Απάντηση: Ασχολήθηκα με παρόμοιο θέμα στις 28 Απριλίου, 2012 κάτω από τον τίτλο «Δεν με ακολουθεί». Αυτό όμως δεν είναι λόγος να μην ασχοληθώ ξανά με το θέμα. Ένα Λαμπραντόρ πέντε μηνών είναι ακόμη κουτάβι, γεμάτο ενέργεια, χαρούμενο και χωρίς σαφή αντίληψη του πώς το θέλουμε να συμπεριφέρεται. Φαντάζομαι ότι έχετε ήδη συνδεθεί μαζί του. Αυτό που χρειάζεται τώρα να γίνει είναι να καλουπιάσουμε τη συμπεριφορά του την ώρα του περιπάτου.
Φροντίστε πρώτα να έχετε μαζί σας κομματάκια τροφή που του αρέσουν. Όχι ξηρή τροφή, αλλά λίγο τυρί, ή λουκάνικο, ή συκώτι, ή μπιφτεκάκι. Στα Λαμπραντόρ αρέσει το φαί και αυτό θα σας διευκολύνει στη συνέχεια. Περάστε του το κολάρο και πάρτε σφιχτά στο χέρι σας το λουρί. Μην του αφήσετε περισσότερο από ένα-ενάμισυ μέτρο λουρί. Το πρώτο μήνυμα που του δίνετε έτσι είναι ότι θα πηγαίνετε κοντά ο ένας στον άλλο.
Ξεκινά η βόλτα με σταθερό βήμα. Μόλις ο σκύλος ορμήσει προς άλλη κατεύθυνση, τότε του λέτε «όχι», τραβάτε γρήγορα και αποφασιστικά το λουρί και μένετε ακίνητη. Με τον τρόπο αυτό ενισχύετε την έννοια του «μαζί». Μόλις ο σκύλος ηρεμήσει, συνεχίζετε και με την πρώτη ευκαιρία που σας ακολουθεί ή σας κοιτάζει στο πρόσωπο, του λέτε ένα «μπράβο» και του δίνετε μια λιχουδιά. Το θετικό μήνυμα τώρα είναι ότι συμφέρει να είναι μαζί σας. Δεν είστε μόνο η αρχηγός, αλλά και η πηγή μιας μικρής απόλαυσης, που φέρνει η λιχουδιά.
Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες. Σιγά-σιγά αρχίζετε να κάνετε και κάποιες ασκήσεις. Αντί να συνεχίσετε κατά μήκος του πεζοδρομίου, ακολουθείτε μια μάλλον απρόβλεπτη πορεία. Κάνετε επαναστροφή, προχωράτε πιο αργά ή πιο γρήγορα. Σκοπός είναι να εμπεδωθεί στο σκύλο σας η ιδέα ότι εσείς είστε ο οδηγός και εκείνος ακολουθεί.
Προσπαθήστε να εφαρμόσετε αυτά που λέω και, κοντά είμαστε, τα ξαναλέμε.

1 σχόλιο: