Ads

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Υιοθέτησα ένα αδέσποτο με πολλά προβλήματα




Πρόβλημα: Καλησπέρα σας! Θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με την συμπεριφορά της σκυλίτσας μου. Αρχικά, την υιοθέτησα από μια φιλοζωική και την αγκαλιάσαμε με όση αγάπη είχαμε και φυσικά έχουμε. Η ιστορία της μας είχε συγκλονίσει και έτσι δεν θέλαμε να της συμπεριφερθούμε με τον ίδιο τρόπο και εμείς. Παρόλα αυτά, ο τρόπος της άλλαξε.

Μας δαγκώνει στα πόδια, στα χέρια, είναι ανυπάκουη όσες ασκήσεις κι αν της κάνουμε δηλαδή μερικές φορές ακούει και τις περισσότερες όχι, και έχουμε πρόβλημα με την βόλτα.


Μήπως θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιες συμβουλές για να διορθωθεί αυτό;
Χέρι δεν σηκώνουμε επάνω της, μονό προσπαθούμε να της επιβληθούμε αλλά πάλι δεν γίνεται τίποτα.

Απάντηση: Λόγω των κακών εμπειριών του παρελθόντος, η σκυλίτσα σας δυσκολεύεται να ενταχθεί στην οικογένειά σας. Φαίνεται από τη συμπεριφορά της ότι είναι ακόμη συγχυσμένη, αισθάνεται κάποια ανασφάλεια και της λείπουν οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να αισθανθεί ασφαλής και να αντιληφθεί ότι υπάρχουν ορισμένοι κανόνες τους οποίους πρέπει να σέβεται. Για να το επιτύχετε πρέπει να της δείξετε αγάπη και να μην της φωνάζετε όταν κάνει κάτι που δεν το εγκρίνετε. Ταυτόχρονα θα πρέπει να καθορίσετε τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται, τους κανόνες δηλαδή της συμβίωσης και να τους εφαρμόσετε. Με τον καιρό θα αισθανθεί σιγουριά, θα σας δεχθεί ως αρχηγούς της οικογένειας, και θα είναι ευτυχισμένη που έχει μια ζωή ρυθμισμένη. Για να αποκτήσει καλούς τρόπους χρειάζεται χρόνος και πολλή επιμονή και υπομονή από μέρους σας. Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο, αλλά δυστυχώς πληρώνετε το κακό που της έκαναν άλλοι στο παρελθόν.

Αυτά σαν εισαγωγή. Τώρα σχετικά με τα δυο προβλήματα που σας απασχολούν περισσότερο, το δάγκωμα και η βόλτα. Τα δάγκωμα πρώτα: κάθε φορά που το κάνει, έστω και αν δεν πονείτε, λέτε ένα μάλλον δυνατό «άου» που να δείχνει ότι πονέσατε. Με τον καιρό θα καταλάβει ότι αυτό είναι κακό και θα το σταματήσει. Για τη βόλτα, απλώς συνεχίζετε την προσπάθεια και την επιβραβεύετε κάθε φορά που είναι υπάκουη και της λέτε ένα «όχι» και σταματάτε τη βόλτα κάθε φορά που προσπαθεί να ακολουθήσει το ρυθμό της ή τη δική της πορεία. Δεν ξαναξεκινάτε μέχρι που να ηρεμήσει. Επίσης κάνετε ασκήσεις αλλάζοντας συνεχώς κατεύθυνση για να καταλάβει ότι εσείς είστε η αρχηγός και εσάς πρέπει να ακολουθεί.

Δεν είναι εύκολο το έργο σας. Είμαι όμως σίγουρος ότι με τον καιρό τα πράγματα θα βελτιωθούν και στο τέλος θα έχετε ένα υπάκουο και αξιαγάπητο κατοικίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου