Ads

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Σκυλιά παρήγαγαν ενέργεια για την κλωστοϋφαντουργία του 19ου αιώνα



Σχέδιο της μηχανής παραγωγής ενέργειας από σκύλο
Για να γίνει κατορθωτή η περιβόητη βιομηχανική επανάσταση, εκτός από τους ανθρώπους, πολύ ιδρώτα και αίμα έχυσαν και ορισμένα ζώα. Άλογα και βόδια χρησιμοποιούνταν ευρέως για την παραγωγή ενέργειας. Ένας Γάλλος, για να προστατέψει τα τρυφερά χέρια των εργατριών της κλωστοϋφαντουργίας του, είχε τη φαεινή ιδέα να χρησιμοποιήσει σκύλους ως κινητήριο δύναμη των μηχανών του.



Το βιβλίο στο οποίο δημοσιεύτηκε το 1882 η μηχανή με τον σκύλο
Η εφεύρεση αυτή δημοσιεύτηκε σε βιβλίο που εκδόθηκε το 1882. Η αναπαράσταση που δημοσιεύουμε δείχνει τη μηχανή να είναι στάσιμη. Ο σκύλος βρίσκεται στην κορυφή, δεμένος και τοποθετημένος σε ξύλινο κουτί. Στέκεται πάνω σε έναν τροχό, ο οποίος γυρίζει με το βάρος του σκύλου, πράγμα που αναγκάζει τον σκύλο να περπατήσει και να επιταχύνει την κίνηση. Η κίνηση που δημιουργείται μεταφέρεται στη ραπτομηχανή που δεν φαίνεται.


Ο εφευρέτης είχε προσέξει ότι η δουλειά στο εργοστάσιο έβλαπτε την υγεία των εργατών και αυτό τον ώθησε να αντικαταστήσει τους εργάτες με ζώα. Ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για την ευημερία των σκύλων που χρησιμοποιεί, υποδεικνύοντας ότι πάνω-πάνω στη μηχανή υπάρχει κούπα με νερό για τον σκύλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου