Ads

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Έχω δυο σκυλιά, αδέλφια, και τσακώνονται συνέχεια





Πρόβλημα: Καλησπέρα! Έχω δύο σκυλάκια, είναι διασταυρωμένα beagle και τα 2 αρσενικά. Είναι 3,5 χρονών, 5,5 κιλά. Είναι αδέλφια. Το τελευταίο διάστημα τσακώνονται συνέχεια χωρίς να συμβεί κάτι ξαφνικά. Συνήθως τσακώνονται όταν λείπω από το σπίτι και επιστρέφω (μένω με την οικογένειά μου, 5 άτομα συνολικά). Η μοναδική αλλαγή που έχει συμβεί είναι πως τον τελευταίο μήνα μένει μαζί μας και ο ξάδελφός μου. Οι τσακωμοί όμως συνέβαιναν και πιο πριν, όχι συχνά βέβαια. Τώρα όμως συμβαίνουν σχεδόν κάθε μέρα. Επίσης εκεί που κοιμούνται μπορεί ξαφνικά να ξυπνήσουν και να τσακωθούν.

Τι θα μπορούσα να κάνω; Ευχαριστώ!!



Απάντηση: Το πρόβλημά σας είναι αρκετά συνηθισμένο και οφείλεται στο γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατή ακόμη η δημιουργία μιας σαφούς σχέσης ιεραρχίας μεταξύ των σκύλων σας. Οι σκύλοι είναι ήρεμοι και ευτυχισμένοι μόνο όταν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η θέση του καθενός στην ιεραρχία της οικογένειας. Υποθέτω ότι με τη συμπεριφορά σας, που είναι φυσιολογική και ανθρώπινη, συντείνατε ώστε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.


Όταν οι σκύλοι σας τσακώνονται, το πιο πιθανόν είναι ότι τους μαλώνετε και τους λέτε να σταματήσουν και να ησυχάσουν. Αν δε ο ένας επιτίθεται και ο άλλος αμύνεται, τότε, φαντάζομαι, προσπαθείτε να παρηγορήσετε τον αδύνατο. Με τον τρόπο σας εμποδίζετε την επικράτηση του ενός από τους σκύλους και έτσι η διαμάχη συνεχίζεται. Με την επέμβασή σας ανεβάζετε το στάτους του πιο αδύνατου και χαμηλώνεται το στάτους του πιο δυνατού. Το αποτέλεσμα είναι οι διαμάχες να συνεχιστούν και να ενταθούν μάλιστα.


Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι η θέση σας ως αρχηγού της οικογένειας είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό δεν γίνεται με την αντιπαράθεση και τη βία, αλλά με την πιστή εφαρμογή κανόνων συμβίωσης που εσείς έχετε υιοθετήσει.


Το δεύτερο είναι να περιορίσετε τις αφορμές της μεταξύ τους διαμάχης. Αν για παράδειγμα ο καβγάς αρχίζει το πρωί μόλις ξυπνήσουν, τότε βρέστε έναν τρόπο να κοιμούνται χώρια. Παρακολουθήστε πιο στενά τη συμπεριφορά τους για να εντοπίσετε όσο γίνεται περισσότερες τέτοιες καταστάσεις.


Το τρίτο είναι εσείς, που τους γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, να αποφασίσετε ποιος έχει το πάνω χέρι, ποιος έχει την ισχυρότερη προσωπικότητα, ποιος έχει την πιο ηγετική φυσιογνωμία. Αυτόν λοιπόν τον υποψήφιο να υποστηρίξετε, να του συμπεριφερθείτε όπως αρμόζει στον πρώτο τη τάξει. Αυτόν χαιρετάτε πρώτον όταν επιστρέφετε στο σπίτι, αυτός τρώει πρώτος. Αν την ώρα του φαγητού αρχίσουν να τσακώνονται, απομακρύνετε τον αμυνόμενο και αφήνετε τον επιτιθέμενο να φάει πρώτος. Ξέρω ότι αυτό δεν είναι δίκαιο, αλλά αυτό πρέπει να κάνετε για να σταματήσουν οι καβγάδες.


Τέταρτο, δώστε στα σκυλιά σας την ευκαιρία να ασκηθούν, να κουραστούν. Μετά από αυτό δεν θα έχουν διάθεση να τσακώνονται. Το ίδιο καλό αποτέλεσμα θα έχετε αν αρχίσετε και συνεχίσετε ένα πρόγραμμα με ασκήσεις υπακοής.


Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, θα ήθελα να διευκρινίσω το αυτονόητο, ότι δηλαδή αγαπάτε και τα δυο σκυλιά εξίσου και τους εκφράζετε με κάθε τρόπο την αγάπη σας. Η προτεραιότητα δεν συνεπάγεται περισσότερη αγάπη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου