Ads

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Το πολυχρηστικό «κουτί»





Ένα κλουβί μεταφοράς δεν χρησιμοποιείται μόνο στη μετακίνηση. Αποτελεί επίσης εργαλείο εκπαίδευσης και τόπο ξεκούρασης του σκύλου.



Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι να επιλέξουμε ένα κλουβί που να χωράει άνετα τον σκύλο μας στο τελικό του μέγεθος. Επειδή θα το χρησιμοποιούμε τόσο στο σπίτι όσο και έξω από αυτό, φροντίζουμε να είναι καλής ποιότητας, να χωράει στο αυτοκίνητο μας και να μην έχει σημεία που θα μπορούσαν να τραυματίσουν το ζώο μας.



Στο σπίτι το κλουβί αποτελεί χώρο ξεκούρασης του ζώου αλλά και χώρο στον όποιο μπορεί να απομονωθεί για λίγο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τις ζημιές εάν, παραδείγματος χάριν, είναι ανάγκη να αφήσουμε τον σκύλο χωρίς επίβλεψη για δυο συνεχόμενες ώρες. Αν φυσικά έχουμε κουτάβι, θα πρέπει να το βγάζουμε έξω από το κλουβί συχνότερα και η συνολική διάρκεια παραμονής του εκεί να είναι μικρότερη. Είναι σημαντικό από μικρή ηλικία να μάθει να μπαίνει στο κλουβί, γιατί θα συνηθίσει και θα αποφευχθεί η πιθανότητα να στρεσαριστεί – όπως ίσως συμβεί αν μπει πρώτη φορά σε κλουβί μεταφοράς σε μεγάλη ηλικία.



Στα μεταφορικά μέσα καθιστά πιο εύκολη τη μετακίνηση του. Με το σκύλο στο κλουβί στο αυτοκίνητο μας έχουμε μια ασφαλή διαδρομή, αλλά και καθίσματα καθαρά, χωρίς τρίχες ή άλλα …ατυχήματα. Σημειώστε ότι για να ταξιδέψετε με αεροπλάνο μαζί του, θα πρέπει υποχρεωτικά να τον τοποθετήσετε σε κλουβί.



Στην εκπαίδευση τουαλέτας είναι ιδιαίτερα βοηθητικό, καθώς ο σκύλος από τη φύση του δεν «λερώνει» ποτέ εκεί όπου κάθεται. Τον βάζουμε μέσα στο κλουβί για να μάθει να «κρατιέται». Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τον βγάζουμε από εκεί και τον οδηγούμε στο σημείο όπου θέλουμε να συνηθίσει να πηγαίνει για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Το διάστημα παραμονής του στο κλουβάκι, η συχνότητα εξόδου του από αυτό, προκειμένου να μάθει σε σύντομο χρονικό διάστημα τους κανόνες καθαριότητας, εξαρτώνται από τη φυλή και την ηλικία του ζώου και σε αυτό σίγουρα είναι απαραίτητη η καθοδήγηση του εκπαιδευτή.



Από τον εκπαιδευτή Θέο Κουτσόπουλο, πηγή: ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ ΓΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου