Ads

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Σκύλοι στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου



Σκύλος με αντιασφυξιογόνο μάσκα στο μέτωπο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Όταν μιλάμε για πόλεμο, οποιοδήποτε πόλεμο, σκεφτόμαστε πάντα τα ανθρώπινα θύματα. Ο πόλεμος όμως έχει και παράπλευρες απώλειες σε όλα τα επίπεδα της ζωής και της φύσης. Σήμερα θα περιοριστούμε στους σκύλους και πιο συγκεκριμένα στους σκύλους στον  Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  


Αφορμή έδωσε η συγκέντρωση και δημοσίευση πολλών ιστορικών φωτογραφιών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με θέμα τους σκύλους στην πρώτη γραμμή του μετώπου από τη σελίδα Retronaut


Γερμανός στρατιώτης σε χαράκωμα. Δεξιά και αριστερά του δυο σκύλοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες
Δεν είναι η πρώτη φορά που παρόμοιες φωτογραφίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι όμως η πρώτη φορά που το κοινό έχει πρόσβαση σε τόσο πολλές αυθεντικές φωτογραφίες συγκεντρωμένες μάλιστα σε μια διεύθυνση.



Είναι γνωστό ότι για να αντιμετωπίσουν τον φόβο και τον τρόμο του μετώπου, που ήταν τα δηλητηριώδη αέρια, οι στρατιώτες ήταν εξοπλισμένοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες. Εκείνο που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι και οι στρατιωτικοί σκύλοι φορούσαν μάσκες προσαρμοσμένες στην κατατομή τους. Αυτό δείχνει τη σημασία που απέδιδαν στα τετράποδα μέλη του στρατεύματος. Οι σκύλοι ήταν χρήσιμοι και πολύτιμοι και τους προστάτευαν με τον ίδιο τρόπο που προστάτευαν τα ανθρώπινα μέλη του στρατού.


Σκύλος με μάσκα
Το παράδοξο είναι ότι ο Χίτλερ, που θεωρούσε διάφορες κατηγορίες ανθρώπων ως κατώτερα όντα, υπερτιμούσε την ευφυΐα των σκύλων. Οι Γερμανοί προσπάθησαν συστηματικά να τους εκπαιδεύσουν να μιλούν και να διαβάζουν σε μια προσπάθεια να είναι πιο χρήσιμοι στο πεδίο της μάχης. Έλπιζαν ότι θα μπορούσαν σε κάποιο στάδιο να επικοινωνούν όπως οι άλλοι στρατιώτες με τους κυρίους τους, τους SS. Για τον σκοπό αυτό ο Χίτλερ ίδρυσε ειδική σχολή για να διδάξει στους σκύλους να μιλούν και να διαβιβάζουν μηνύματα με τη χρήση των ποδιών τους. Λέγεται ότι ένας εκπαιδευμένος σκύλος, όταν ρωτήθηκε ποιος είναι ο Αδόλφος Χίτλερ, απάντησε: “Mein Fuhrer”.


Υπήρχαν διαφόρων τύπων μάσκες για την προστασία των σκύλων από αέρια
Το πιο τραγικό περιστατικό με θύματα σκύλους και γάτες συνέβη στη Βρετανία, το Σεπτέμβρη του 1939, λίγες μέρες μετά την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο. Σε διάστημα τεσσάρων  ημερών 400.000 σκύλοι και γάτοι θανατώθηκαν με τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό ήθελαν να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να επιβιώσουν. Και να σκεφτείτε ότι οι βομβαρδισμοί του Λονδίνου άρχισαν πολύ αργότερα, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 1940. Η πτυχή αυτή της Βρετανικής «άμυνας» αποσιωπάται συνήθως από τους ιστορικούς. Το θέμα επανέφερε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Megan Rix με το βιβλίο για παιδιά με τίτλο The Great Escape, που κυκλοφόρησε το  2012.

Αντιασφυξιογόνος μάσκα

Ακόμη μια μάσκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου