Ads

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Τετράποδα με «ιατρική» μύτη


Εντοπίζουν επικίνδυνα συμπτώματα και προσφέρουν ψυχολογική στήριξη


Πέρα από καλύτερος φίλος του ανθρώπου, όπως φαίνεται, ο σκύλος μπορεί να είναι και προστάτης της υγείας του, αφού μπορεί να αναγνωρίζει επικίνδυνα συμπτώματα. Μια σειρά μελετών αποκαλύπτει πώς το κατοικίδιό μας ίσως τελικά είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός τετράποδος σύντροφος.


Υπογλυκαιμικός συναγερμός

Εδώ και χρόνια, ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι χρησιμοποιούνται από ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι, καθώς μπορούν μέσω της όσφρησης να αντιλαμβάνονται πότε αυτοί παθαίνουν υπογλυκαιμικές κρίσεις. Πρόκειται για την επικίνδυνη πτώση της γλυκόζης του αίματος η οποία μπορεί να επέλθει λόγω παράλειψης γευμάτων ή λόγω κατανάλωσης υπερβολικής ινσουλίνης. Τα συμπτώματα των κρίσεων, ωστόσο, κάποιες φορές δεν γίνονται αντιληπτά εγκαίρως από τους ασθενείς.
Οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι οσφραίνονται την αλλαγή στην οσμή του σώματος, η οποία προκύπτει από την πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα του ασθενούς. Οι εκπαιδευμένοι σκύλοι γλείφουν, σπρώχνουν ελαφρά και κοιτάζουν επίμονα τον ασθενή που κινδυνεύει, προκειμένου αυτός να καταλάβει εγκαίρως ότι πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Τετράποδη ηρεμία

Αρκετές μελέτες ψυχολογίας έχουν δείξει επίσης ότι η συντροφιά ενός σκύλου μπορεί να βελτιώσει το άγχος και την επιθετική συμπεριφορά που παρουσιάζουν τα αυτιστικά παιδιά. Σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα μάλιστα, λίγες μόλις εβδομάδες μαζί με ένα ειδικά εκπαιδευμένο ζώο είναι αρκετές για ορατή βελτίωση της συμπεριφοράς των παιδιών αυτών.
Ο βρετανικός οργανισμός Dogs for the Disabled αναλαμβάνει τη δωρεάν εκπαίδευση σκύλων οικογενειών με αυτιστικά παιδιά. «Μαθαίνουμε, για παράδειγμα, στους σκύλους πώς να βάζουν το κεφάλι τους στα πόδια των παιδιών, ώστε αυτά να ηρεμούν», εξηγεί από την πλευρά του ο Τζόελ Γιανγκ. «Οι σκύλοι αυτοί βοηθούν ακόμη τα αυτιστικά παιδιά όταν βγαίνουν από το σπίτι, ώστε να παραμένουν συγκεντρωμένα και να μην αφαιρούνται».
Όπως είχε δηλώσει η καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπινου Στρες στο Νοσοκομείο Λουί Λαφοντέν, δρ Σόνια Λούπιεν, η συντροφιά ενός σκύλου φάνηκε να μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της κορτιζόλης, της λεγόμενης ορμόνης του στρες, στα αυτιστικά παιδιά.

Παυσίπονη συντροφιά

Στις ΗΠΑ, ο οργανισμός Paws for Comfort εκπαιδεύει σκύλους ράτσας Xolo (άτριχα Μεξικάνικα σκυλάκια), για να προσφέρουν ανακούφιση σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται από χρόνιους πόνους, όπως π.χ. αυτοί που προκαλούν σοβαρές μορφές ρευματισμού όπως η ινομυαλγία κ.ά. Οι συγκεκριμένοι σκύλοι δεν έχουν τρίχωμα με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να νιώσει τη θερμοκρασία του σώματός τους. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η απευθείας επαφή του θερμού σώματος του ζώου με τα χέρια ή το σώμα του ασθενούς μέσω της αγκαλιάς μπορεί να προσφέρει ανακούφιση παρόμοια με εκείνη που προσφέρει μια θερμοφόρα.

Χνουδωτή υπενθύμιση

Αρκετά κέντρα ανά τον κόσμο αναλαμβάνουν την ειδική εκπαίδευση σκύλων όπως λαμπραντόρ και γκόλντεν ρετρίβερ, ώστε να μπορούν να κρατούν συντροφιά σε ασθενείς που πάσχουν από άνοια. Στόχος είναι να μπορούν να τους υπενθυμίζουν πότε πρέπει να τρώνε, να λαμβάνουν τα φάρμακά τους ή να ξεκουράζονται. Πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό έντυπο Western Journal of Nursing Research έδειξε ότι η κατοχή ενός σκύλου ενίσχυε σημαντικά τις κοινωνικές επαφές και την ηρεμία ασθενών με Αλτσχάιμερ.


Προειδοποίηση κρίσης

Αξιοσημείωτη είναι και η ικανότητα των σκύλων να «προβλέπουν» επικείμενες επιληπτικές κρίσεις και να ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους, προστατεύοντάς τους έτσι από ατυχήματα που θα μπορούσαν να αποβούν επικίνδυνα, όπως για παράδειγμα μια πτώση. Μάλιστα, η πιο πρόσφατη μελέτη στον τομέα αυτό έδειξε ότι εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να ειδοποιήσουν τους ασθενείς μέχρι και 40 λεπτά πριν την επιληπτική κρίση, χρόνος αρκετός για να μπορέσει ο επιληπτικός να πάρει φαρμακευτική αγωγή για να αποτρέψει το ανεπιθύμητο συμβάν. Ορισμένοι επιστήμονες υποθέτουν ότι ένα σκυλί συλλαμβάνει ανεπαίσθητες οπτικές και οσφρητικές ενδείξεις, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι δυνατόν να ανιχνεύουν μικρές ασυνήθιστες ηλεκτρικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο πριν από την εκδήλωση της κρίσης.

Καρκίνος

Τέλος, να αναφερθεί και η πιο πρόσφατη ανακάλυψη που έγινε όσον αφορά την ικανότητα των τετράποδων φίλων μας να «εντοπίζουν» άτομα τα οποία πάσχουν από καρκίνο. Ολοένα και πληθαίνουν οι μελέτες στις οποίες διαπιστώνεται ότι οι σκύλοι μέσω της όσφρησης μπορούν να ανιχνεύουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες που αποβάλλουν/εκπνέουν άτομα που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης, των ωοθηκών και του μελανώματος. Βέβαια, όσον αφορά την τελευταία ανακάλυψη, οι έρευνες βρίσκονται σε πολύ πρώιμα στάδια, και απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις για να επιβεβαιωθεί ότι οι σκύλοι μπορούν όντως να εντοπίσουν σημάδια που υποδεικνύουν καρκίνο.

ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΗΣ, DAILY MAIL

1 σχόλιο: