Ads

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Τι σκέφτεται ο σκύλος σας;

Επιστήμονες βλέπουν μέσα στο μυαλό του ζώου με τη χρήση MRI


Μαγνητική τομογραφία (MRI) αρκεί για να μάθετε τι πραγματικά σκέφτεται ο σκύλος σας.
«Ελπίζουμε έτσι να ανοίξουμε νέους δρόμους στην επικοινωνία μεταξύ των ειδών», αναφέρει ο Γκρέγκορι Μπερνς του Πανεπιστημίου Έμορι στην Ατλάντα. «Θέλουμε να καταλάβουμε τη σχέση που έχουμε μ' έναν σκύλο μέσα απ' τα μάτια του ίδιου του σκύλου», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η κατανόηση του σκυλίσιου εγκεφάλου θα μπορούσε να μας διδάξει πολλά και για τον δικό μας, καθώς ο σκύλος είναι το πρώτο ζώο το οποίο

εξημερώθηκε από 10.000 μέχρι 30.000 χρόνια πριν, πρωτύτερα κι από τις γάτες, και ως εκ τούτου εξελίχθηκε παράλληλα με εμάς.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα PLoS, καταγράφουν πώς αντιδρά ο εγκέφαλος ενός σκύλου σε συγκεκριμένα σήματα από τον ιδιοκτήτη του. Όπως αναφέρει ο Μπερνς, τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι σκύλοι παρατηρούν με προσοχή τις χειρονομίες των ανθρώπων, οι οποίες ακολούθως μπορεί να επηρεάζουν πώς λειτουργεί το «σύστημα ανταμοιβών» του εγκεφάλου τους. Οι επιστήμονες όμως δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα ποια αισθήματα μπορεί να εντοπίσει ο σκύλος.
«Οι πρώτες εικόνες από τον εγκέφαλο ενός σκύλου σε εγρήγορση ήταν ένα καταπληκτικό θέαμα», ανέφερε ο Μπερνς, ο οποίος είναι επικεφαλής του Κέντρου Νευροπολιτικής του πανεπιστημίου. «Είναι κάτι που κανείς δεν έχει δη μέχρι σήμερα, εξ όσων γνωρίζουμε».
«Το μυαλό του σκύλου αντιπροσωπεύει τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο άνθρωποι και ζώα έρχονται κοντά», είπε ο Μπερνς. «Δεν αποκλείεται οι σκύλοι να έχουν επηρεάσει την ανθρώπινη εξέλιξη, καθώς όσοι είχαν σκύλους είχαν και συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Μπορεί να 'δημιουργήσαμε' τους σκύλους, όμως νομίζω πως οι σκύλοι έχουν συνεισφέρει μέχρι ενός σημείου και στη δική μας δημιουργία», πρόσθεσε.
Τρώμε ή όχι;
Στο πλαίσιο του πειράματος, δύο σκύλοι εκπαιδεύτηκαν πώς να μπαίνουν μέσα σε μαγνητικό τομογράφο και να μένουν ακίνητοι, καθώς οι ερευνητές εξέταζαν τη δραστηριότητα των νευρώνων του εγκεφάλου.
Οι δύο σκύλοι ήταν η Callie, ένα κυνηγετικό Feist δύο ετών το οποίο ο Μπερνς υιοθέτησε όταν ήταν εννέα μηνών, και η McKenzie, ένα Border Collie τριών ετών που είχε εκπαιδευτεί από την ιδιοκτήτριά της.
Οι ερευνητές κατέγραψαν ποια σημεία του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν ανάλογα με τα ερεθίσματα που τους δίνονταν, φιλοδοξώντας κάποια στιγμή στο μέλλον να έχουν αρκετές πληροφορίες ώστε να απαντήσουν ερωτήσεις όπως το αν οι σκύλοι δείχνουν ενσυναίσθηση (δηλαδή αν μπορούν να μοιραστούν τα συναισθήματα άλλων), το κατά πόσο γνωρίζουν πότε ο ιδιοκτήτης τους είναι χαρούμενος ή λυπημένος, αλλά και το κατά πόσο κατανοούν πραγματικά τι τους λέμε.
Το πρώτο πείραμα πάντως είχε πιο ταπεινούς στόχους καθώς οι σκύλοι κλήθηκαν να αντιδράσουν σε μια σειρά σημάτων με τα χέρια. Η μια χειρονομία σήμαινε πως ο σκύλος θα λάμβανε φαγητό και η άλλη πως όχι.
Αυτό που παρατήρησαν οι επιστήμονες ήταν πως, όταν τα σκυλιά έβλεπαν πλέον τη χειρονομία που σηματοδοτούσε πως θα λάμβαναν φαγητό, ενεργοποιείτο το ίδιο σημείο του εγκεφάλου που στους ανθρώπους έχει να κάνει με το κίνητρο της ανταμοιβής.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδες ΠΟΛΙΤΗΣ και DAILY MAIL

2 σχόλια: