Ads

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Άλλο «κάτσε» και άλλο «κάτσε και μείνε»



Ερώτηση: Ο σκύλος μου υπακούει στην εντολή «κάτσε», αλλά αμέσως μετά σηκώνεται, δεν μένει καθισμένος. Τι μπορώ να κάνω ώστε να κάθεται και να μένει: 

Απάντηση: Για να  κάθεται και να μένει ο σκύλος σας, θα πρέπει, εκτός από το «κάτσε» να του μάθετε και μια δεύτερη εντολή, όπως «τέλος», «ΟΚ», «πάμε», που θα χρησιμοποιείτε κάθε φορά που ανακοινώνετε τη λήξη της άσκησης. Πριν σηκωθεί ο σκύλος, πείτε του πρώτοι εσείς ότι η άσκηση τελείωσε προφέροντας τη λέξη «τέλος».
 


Για να συνειδητοποιήσει ο σκύλος σας ότι «κάτσε» σημαίνει «κάτσε και μείνε», θα πρέπει να κάνετε πρώτα ένα βήμα μακριά του, χωρίς ο ίδιος να κινηθεί από τη θέση του. Ένα μόνο βήμα στην αρχή και αμέσως μετά του δίνετε μια λιχουδιά. Δεν επαναλαμβάνετε την εντολή «κάτσε». Αν ο σκύλος σηκωθεί, του λέτε ένα ήρεμο και αυστηρό «όχι» και τον ξαναβάζετε να κάτσει. Μετά φυσικά τον ελευθερώνετε προφέροντας τη λέξη «τέλος» η τη λέξη που έχετε επιλέξει για να δηλώσετε ότι είναι ελεύθερος να σηκωθεί.

Για να ολοκληρωθεί η εκμάθηση του «κάτσε» χρειάζεται να γίνουν ακόμη δύο πράγματα. Το ένα είναι η εμπέδωση και το άλλο η διακοπή της υλικής ανταμοιβής. Το πρώτο επιτυγχάνεται με το να επαναλάβετε πολλές φορές την άσκηση κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Πείτε στο σκύλο σας να κάτσει όταν έχετε επισκέπτες, όταν περπατάτε στο δρόμο, όταν έρχεται αυτοκίνητο προς το μέρος σας, όταν εμφανισθεί γάτα στον κήπο του γείτονα. Διορθώστε τον κάθε φορά που κάνει λάθος, επαναφέρετέ τον στη σωστή θέση και ελευθερώστε τον όταν εσείς αποφασίσετε. Αν δείτε ότι δυσκολεύεται να υπακούσει, τότε φροντίστε να είναι δεμένος με το λουρί του, για να έχετε καλύτερο έλεγχο.

Οι λιχουδιές μειώνονται σταδιακά. Στο μέλλον, ο έπαινος και η αγάπη σας θα είναι από μόνα τους ισχυρά κίνητρα για να σας κοιτάζει στα μάτια και να υπακούει με ενθουσιασμό στις εντολές σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου