Ads

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Εργαζόμενα σκυλιά


Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε τα σκυλιά με την ιδιότητά τους ως σκυλιά συντροφιάς. Και όμως ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου υπήρξε πάντα ένας ακούραστος εργάτης που μας βοηθά σε πολλές εργασίες. Ας δούμε μαζί τις διάφορες αποστολές που αναλαμβάνουν τα εργαζόμενα σκυλιά.





Ως οδηγοί χρησιμοποιούνται από ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ακοής και μειωμένης κινητικής ικανότητας. Έτσι συμβάλουν ιδιαίτερα στην καλύτερη ποιότητα ζωής όσων έχουν ανάγκη.


Ως …«θεραπευτές», επισκέπτονται ανθρώπους ανάπηρους ή με δυσκολία μετακίνησης, προσφέροντας χαρά και διασκέδαση σε γηροκομεία, σε αρρώστους ή τραυματίες. Ακόμα και η ίδια η διαδικασία της εκπαίδευσής τους, μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά για τους ιδιοκτήτες τους.

Ορισμένα χρησιμοποιούνται υποστηρικτικά σε σχολικά προγράμματα ανάγνωσης. Στις ΗΠΑ παίζουν το ρόλο του
«ακροατή» για παιδιά που μαθαίνουν να διαβάζουν και συμβάλουν στην αυτοπεποίθηση και στη μείωση του άγχους.

Τα σκυλιά έρευνας και διάσωσης, χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους σε διάφορες δύσκολες καταστάσεις όπως σε ναυάγια, στην αναζήτηση ανθρώπων που χάθηκαν, ή θάφτηκαν κάτω από ερείπια και χιονοστιβάδες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα
τσοπανόσκυλα. Στην ουσία είναι το δεξί χέρι των βοσκών για τη φύλαξη και τη μεταφορά των κοπαδιών. Ένας καλά εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να ελέγξει οποιοδήποτε κοπάδι καθώς και να απωθήσει άγρια ζώα.

Πολλά σέρνουν έλκηθρα, αν και στις μέρες μας τα συγκεκριμένα παίρνουν μέρος κυρίως σε αγώνες. Παρόλα αυτά, αρκετοί άνθρωποι συνεχίζουν να τα έχουν ως τρόπο μεταφοράς σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές.

Στον
κινηματογράφο, στα τσίρκο και αλλού, μαθαίνουν να εκτελούν νούμερα για την ψυχαγωγία του κοινού. Ωστόσο ο συγκεκριμένος ρόλος προκαλεί - για ευνόητους λόγους - αντιδράσεις από την πλευρά των φιλόζωων.

Τα κυνηγόσκυλα βοηθούν τους κυνηγούς να εντοπίσουν, να ακολουθήσουν, και να πιάσουν το θήραμά τους.

Λειτουργούν ως
φύλακες και μας προστατεύουν.

Τα
στρατιωτικά σκυλιά των ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν μέρος σε αποστολές, στην ανίχνευση ναρκών κ.ά.

Τα αστυνομικά σκυλιά - ανιχνευτές, εκπαιδεύονται για τον εντοπισμό υπόπτων, πτωμάτων, ναρκωτικών ουσιών κ.ά.




katoikidio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου