Ads

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ο γιος μου μετακομίζει σπίτι μας με το σκύλο του που είναι αγριούτσικος



Ερώτηση: Καλημέρα σας! Έχω έναν σκύλο 5 χρόνων πολύ ήρεμο. Τώρα λόγω της κατάστασης ο γιος μου ίσως μετακομίσει σπίτι μας φέρνοντας και το σκυλί του 6 χρόνων, αγριούτσικος. Πως θα γίνει να συναρπάξουν αυτοί οι δυο στον ίδιο χώρο;

Απάντηση: Οι πληροφορίες που μου δίνετε είναι πολύ λίγες για να σας πω αν θα υπάρξει πρόβλημα ή όχι. Το μόνο που μπορώ να κάνω για να βοηθήσω είναι να εξηγήσω ορισμένα πράγματα, μάλλον γενικά, αλλά που είναι καλό να τα έχετε υπ’ όψη σας. 

Οι σκύλοι είναι μεν κοινωνικά ζώα, αλλά στην κοινωνική ομάδα πρέπει να υπάρχει ιεραρχία. Εσείς και ο γιος σας θα είστε οι αρχηγοί της ομάδας. Σαφής ιεραρχία θα πρέπει να υπάρχει και μεταξύ των σκυλιών, δηλαδή ο ένας θα είναι πρώτος και ο άλλος δεύτερος. Για να είστε αρχηγοί θα πρέπει να εφαρμόζετε σταθερούς κανόνες συμπεριφοράς, χωρίς εξαίρεση. Αν γίνει αυτό , ο σκύλος του γιου σας θα προσαρμοστεί πιο εύκολα στο νέο περιβάλλον.


Μετά τις πρώτες συναντήσεις των δυο σκύλων θα μπορέσετε να καταλάβετε ποιος είναι πρώτος και ποιος δεύτερος. Ο πρώτος φαίνεται: είναι αυτός που αρπάζει πρώτος ένα κομματάκι τροφή που ρίχνετε στο πάτωμα, είναι ο πρώτος που σας υποδέχεται, είναι πρώτος που περνά από μια πόρτα. Με τη συμπεριφορά σας θα πρέπει να αναγνωρίζετε αυτή τη διαφορά. Για παράδειγμα ταΐζετε πρώτα τον πρώτο σκύλο.

Η πρώτη συνάντηση των δυο σκυλιών, αν δεν έχει ήδη γίνει, είναι καλύτερα να γίνει σε ουδέτερο έδαφος, έξω στο δρόμο, ή σε ανοιχτό χώρο. Τα σκυλιά είναι δεμένα με λουρί για να τα ελέγχετε. Τα αφήνετε να μυριστεί το ένα το άλλο και να αρχίσουν να δημιουργούν μια σχέση φιλίας και ιεραρχίας. Όταν ο σκύλος του γιου σας θα έρθει στο σπίτι θα πρέπει να είναι δεμένος με λουρί για καλύτερο έλεγχο. Αγνοείστε μικροεντάσεις και επεμβαίνετε μόνο όταν τα πράγματα πάνε να αγριέψουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν φωνάζετε ούτε δημιουργείτε πανικό, αλλά προσπαθείτε να τους ξαφνιάσετε και να στρέψετε την προσοχή τους αλλού.

Δώστε κάποιο χώρο στα σκυλιά να κινηθούν ώστε να μην είναι κατ’ ανάγκην το ένα μέσα στα πόδια του άλλου. Απομακρύνετε στην αρχή τα αγαπημένα παιγνίδια του δικού σας σκύλου. Μπορούν εύκολα να γίνουν αιτία σύγκρουσης. Στην αρχή τουλάχιστον τα δυο σκυλιά τρώνε χώρια. 

Συνεχίζετε να δείχνετε αγάπη ο καθένας στο σκύλο του, για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τον έχετε  εγκαταλείψει. Κάνετε όμως και ευχάριστα πράγματα, όπως περιπάτους, μαζί, για να ενταχθούν καλύτερα στην ομάδα.

Η νέα ομάδα και οι νέες σχέσεις είναι κάτι που κτίζεται και διαμορφώνεται. Προσπαθήστε να προλαβαίνετε τις εντάσεις και να βοηθάτε στην ανάπτυξη ενός φιλικού, οικογενειακού πνεύματος για όλη την οικογένεια. Καλή επιτυχία!

2 σχόλια: