Ads

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Δε στέκεται να τον χτενίσω


Λαγωνικό του Αφγανιστάν

Ερώτηση: Ο δικός μου σκύλος, λαγωνικό του Αφγανιστάν, δεν παρουσιάζει κανένα σοβαρό πρόβλημα συμπεριφοράς. Το μόνο πρόβλημα μαζί του είναι ότι δε μένει σε έναν τόπο την ώρα του χτενίσματος. Δε φαίνεται να απολαμβάνει το χτένισμα και το βούρτσισμα και πρέπει συχνά να καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια για να τον κρατώ όρθιο κοντά μου. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε τι πρέπει να κάνω για να στέκεται να τον χτενίσω ήρεμα και ωραία;


Απάντηση: Ο σκύλος σας έχει μια ελαφριάς μορφής φοβία με το χτένισμα ή τα εργαλεία του χτενίσματος. Η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, ο Αφγανός σας να γίνεται επιθετικός με οποιοδήποτε τον πλησιάσει με τη χτένα στο χέρι. Η αντίδρασή του μπορεί να προέρχεται από διάφορες αιτίες. Μια πιθανότητα είναι κάποιο τραυματικό περιστατικό στην παιδική του ηλικία. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ότι μερικές φορές τον κάνατε να πονέσει στην προσπάθειά σας να ξεδιαλύνετε τους κόμπους. Υπάρχει επίσης και μια άλλη εξήγηση: στο σκυλί σας δεν αρέσει γενικά να αγγίζουν το σώμα του γιατί τα χάδια τον διεγείρουν αντί να τον ηρεμούν. Όπως και να έχουν τα πράγματα, ένα είναι σίγουρο: ο μόνος τρόπος να λύσετε το πρόβλημα είναι να αντιστρέψετε τη συναισθηματική του αντίδραση απέναντι στο χτένισμα. Αντί να το αισθάνεται σαν κάτι κακό και δυσάρεστο ή σαν κάτι που τον εξάπτει, πρέπει να τον κάνετε να το βλέπει σαν κάτι καλό και ευχάριστο. Αυτό μπορούσε να γίνει πολύ πιο εύκολα όταν ο σκύλος σας ήταν ακόμη κουτάβι. Τώρα θα πρέπει να καταβάλετε πολύ πιο μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξετε την αντίδρασή του.

Καταρχάς, πρέπει να σταματήσετε αμέσως το χτένισμα με τον τρόπο που το κάνετε μέχρι τώρα. Ξεχάστε την ιδέα που πολλοί έχουν, ότι, επειδή το χτένισμα είναι ανώδυνο και είναι για το καλό του, ο σκύλος πρέπει να το δέχεται χωρίς αντίδραση. Θα πρέπει να αρχίσετε από το μηδέν, με στόχο να απευαισθητοποιήσετε το σκυλί σας από τα σύνεργα και τη διαδικασία του χτενίσματος. Αυτό θα γίνει σταδιακά. Να σταματάτε πάντα πριν το σκυλί σας αισθανθεί ανησυχία ή αντιδράσει αρνητικά. Στην αρχή παίρνετε τη χτένα στο χέρι σας και μετά την αφήνετε στο τραπέζι. Αμέσως του δίνετε ένα κομματάκι τροφή, ώστε η θέα της χτένας να συνδυαστεί με κάτι ευχάριστο. Προχωρείτε σταδιακά και επαναλαμβάνετε κάθε κίνηση πολλές φορές, μέχρις ότου το σκυλί σας αρχίσει να μένει ακίνητο όταν εσείς του πασπατεύετε όλο του το σώμα και του αγγίζετε το τρίχωμα με τη ράχη της χτένας σας. Συνδυάζετε πάντα κάθε σας κίνηση με κομματάκια τροφής, με καλά λόγια και χάδια, ώστε σιγά-σιγά η ευχάριστη γεύση και εμπειρία να υπερισχύσει των συναισθημάτων φόβου και ανησυχίας. 

Το τελευταίο στάδιο είναι το ίδιο το χτένισμα, το οποίο πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή, ώστε ο σκύλος να μην πονέσει. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να αρχίσετε από τη ράχη και να συνεχίσετε με τα πλευρά πριν πάτε στις πιο δύσκολες περιοχές του λαιμού και της κοιλιάς. Τυχόν κόμποι πρέπει να κόβονται με ψαλίδι ή να ξεδιαλύνονται με πολλή φροντίδα. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό, αλλά μπορεί να γίνει. Από τη στιγμή που χτενίσατε και βουρτσίσατε το σκύλο σας, συνεχίστε να το κάνετε κάθε μέρα, ώστε να μην εμφανιστούν κόμποι και μπλεγμένες τρίχες. Προσπαθήστε ώστε το χτένισμα να γίνει ευχάριστη ρουτίνα.

Όταν ο Αφγανός σας αρχίσει να δέχεται εύκολα τη χτένα, μειώνετε σταδιακά την τροφή. Στο τέλος θα μπορείτε να χτενίζετε και να στολίζετε το σκυλί σας χωρίς αυτό να κινείται καθόλου και χωρίς να προσπαθείτε να το πείσετε ότι είναι για το καλό του.

3 σχόλια:

  1. αν υποψιαστω πως αρχιζω να κολλαω μεχρι και τον λακη τον πολυ καλη απαντηση , το μικροβιο της ειρωνιας δε θα ξαναγραψω στο σαιτ :) παντως εδω οντως ειναι πολυ καλη η απαντηση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή