Ads

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Κάνει πιπί επάνω στο κρεβάτι



Πρόβλημα: Πριν από ένα μήνα περίπου εγώ και ο σύντροφός μου πήραμε ένα σκυλάκι, το είχε βρει κάποιος στην Κηφισίας και το πήραμε. Ο Ρούσι είναι 2 μηνών. Όσο για τη ράτσα, δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε, μας έχει πει η κτηνίατρος ότι έχει λίγο από ντόμπερμαν, και πιτ μπουλ. Αυτό λοιπόν που παρατηρήσαμε από την αρχή είναι η εξυπνάδα του, είναι τρομερά έξυπνο σκυλί, δηλαδή, μέσα σε 1 εβδομάδα έχει μάθει τα εξής: κάτσε κάτω, έλα εδώ, βγες έξω, ακούει το όνομά του και έρχεται κατευθείαν... έχει μάθει να κάνει πιπί του έξω στην αυλή και δεν έχει κάνει ποτέ κακά του μέσα στο σπίτι, όλα έξω, και όλα αυτά, χωρίς επίμονη εκπαίδευση..
Αυτό που έκανε πριν λίγες μέρες είναι το εξής, γι' αυτό και αποφάσισα να σας στείλω αυτό το email. 


Του έχουμε στο σπίτι ένα δωμάτιο με το κρεβατάκι του, τα παιχνίδια του, και μέσα σε αυτόν τον χώρο είναι ένα κρεβάτι. Πριν 2 ημέρες ανέβηκε στο κρεβάτι και έκανε πιπί του επάνω στο κρεβάτι, αμέσως πήγαμε και του βάλαμε να μυρίσει το σημείο όπου έκανε πιπί του, και του είπαμε με έντονη φωνή « Όχι εδώ» τον βάλαμε τιμωρία έξω στην αυλή σε ένα σημείο και μετά τον βάλαμε μέσα στο δωμάτιό του πάλι, και ελέγχαμε τον χώρο αν θα ξαναπάει να  κάνει το ίδιο, κι όμως πήγε κι έκανε το ίδιο! Απλά αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι την τιμωρία την κατάλαβε επειδή είναι και αρκετά έξυπνος, κι όμως πήγε δεύτερη φορά κι έκανε πιπί του στο κρεβάτι. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς θα πρέπει να το διαχειριστούμε αυτό;
Τέλος, να σας αναφέρω ότι χθες τον βγάλαμε στην αυλή και κοιμήθηκε.
Σας ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση: Δεν συμφωνώ μαζί σας ότι κατάλαβε το λάθος του. Εσείς ως άνθρωποι συνδέσατε την τιμωρία με κάτι κακό που έγινε στο παρελθόν. Αυτός ο καημένος ζει στο παρόν. Δεν γνωρίζει ότι αυτό που έκανε ήταν κακό ούτε και πιστεύει ότι κάνει κάτι κακό την ώρα που του θυμώνετε. Στη σκέψη του γίνεστε ένα μυστήριο που τον κάνει να είναι επιφυλακτικός απέναντί σας. Αυτοί οι άνθρωποι, σκέφτεται, μπορούν να γίνουν κακοί χωρίς λόγο. Πρέπει να προσέχω από αυτούς. Πρώτο συμπέρασμα: η τιμωρία χειροτέρευσε το πρόβλημα.

Από την εμπειρία μου, όλες αυτές οι περιπτώσεις σκυλιών που κατουρούν στο κρεβάτι ή στον καναπέ έχουν ψυχολογικά αίτια. Το σκυλί αισθάνεται ανήσυχο, φοβισμένο, αγχωμένο και μαρκάρει με τη μυρωδιά του, με το είναι του, τον χώρο όπου υπάρχει πιο έντονη η μυρωδιά των ανθρώπων. Επιπλέον η επιφάνεια του κρεβατιού είναι απορροφητική όπως και η χωμάτινη επιφάνεια. Με τον τρόπο αυτό εκτονώνεται, αισθάνεται λιγότερο μόνος και φοβισμένος. Ο θυμός χειροτερεύει τα πράγματα γιατί τον κάνει πιο ευαίσθητο και φοβισμένο, και πιο επιρρεπή στο λέρωμα του κρεβατιού. Δεύτερο συμπέρασμα: θα πρέπει να αισθανθεί μεγαλύτερη σιγουριά μαζί σας και να εξοικειωθεί περισσότερο με τον χώρο του, ώστε να αισθάνεται άνετα και ασφαλισμένα.

Η περίπτωσή σας έχει δυο θετικά στοιχεία. Το ένα είναι ότι το σκυλάκι σας είναι μόνο δυο μηνών. Με τον καιρό θα ωριμάσει και θα συγκρατεί πιο εύκολα τα ούρα του. Το δεύτερο στοιχείο είναι η ύπαρξη της αυλής. Τώρα που είναι και καλοκαίρι εισηγούμαι να τον αφήνετε έξω. Στα σκυλιά αρέσει η δροσιά, το χώμα, οι μυρωδιές του έξω κόσμου. Φτάνει, όταν τον αφήνετε έξω, να μην του φανεί σαν τιμωρία και απόρριψη…

Καλή επιτυχία!

1 σχόλιο: