Ads

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Στα κουτάβια το χασμουρητό δεν είναι κολλητικό



Μια κυρία και το σκυλί της χασμουριούνται. Δν γνωρίζουμε ποιος επηρέασε ποιον.
Πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κολλητικό χασμουρητό στα σκυλιά είναι κάτι που αναπτύσσεται με τον χρόνο και συγκεκριμένα μετά που θα συμπληρώσουν 7 μήνες ζωή. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στους ανθρώπους.


Προηγούμενη έρευνα κατάδειξε ότι τα ενήλικα σκυλιά κολλούν το χασμουρητό των ανθρώπων της οικογένειας. Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά έχουν πολύ ανεπτυγμένη την ενσυναίσθηση (empathy), την ικανότητα δηλαδή να συναισθάνονται τις ψυχικές καταστάσεις του άλλου. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στους ανθρώπους και τους πιθήκους.

Η ενσυναίσθηση είναι το κλειδί της ερμηνείας του φαινομένου του κολλητικού χασμουρητού. Δεν είναι θέμα κούρασης ή νύστας. Το άτομο που κολλά το χασμουρητό συναισθάνεται τη νύστα του άλλου και χασμουριέται και ο ίδιος.

Η έρευνα, που είναι πρώτη στο είδος της, διεξήχθη από το Σουηδικό Πανεπιστήμιο της πόλης Λουντ και τα ευρήματά της δημοσιεύονται στο τεύχος Νοεμβρίου 2012 του περιοδικού Journal of Animal Cognition.

Οι ερευνητές επιστράτευσαν 35 μεγάλους Δανούς, ηλικίας από 4 μέχρι 14 μηνών. Στη συνέχεια κατέγραψαν τις αντιδράσεις των σκύλων όταν κάποιος χασμουριόταν ή έκανε κάτι άλλο άσχετο. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι μόνο σκυλιά με ηλικία πάνω από 7 μήνες ανταπέδιδαν το χασμουρητό. Αυτή η συμπεριφορά μοιάζει με εκείνη των ανθρώπων, όπου μόνο παιδιά πάνω από τεσσάρων χρόνων κολλούν χασμουρητό. Είναι η ηλικία κατά την οποίαν αναπτύσσεται ο συναισθηματικός κόσμος και η γνώση των παιδιών για τις ψυχολογικές καταστάσεις και τα συναισθήματα των άλλων. Σ’ αυτήν την ηλικία αναπτύσσεται η ενσυναίσθηση που αναφέραμε προηγουμένως.

Η ενσυναίσθηση και το κολλητικό χασμουρητό είναι πιο συχνά και πιο έντονα όσο ενηλικιώνονται τα σκυλιά και τα παιδιά. Ένα συμπληρωματικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος σκύλος χασμουρητό είναι οι ίδιες ανεξάρτητα από το αν ο άνθρωπος είναι γνωστός ή άγνωστος. Αν είναι γνωστός η αντίδραση του σκύλου είναι απλώς πιο γρήγορη. Κάτι ανάλογο έχει παρατηρηθεί και στην περίπτωση των  παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου