Ads

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Δεν είναι δίκαιο! Ξεκαρδιστικό βίντεο που αποδεικνύει ότι τα ζώα έχουν αναπτυγμένη την αίσθηση της δικαιοσύνης

Οι δυο πίθηκοι την ώρα διεξαγωγής του πειράματος
Ένα εντυπωσιακό πείραμα έχει δείξει ότι οι πίθηκοι γίνονται έξω φρενών όταν δεν έχουν την ίδια ανταμοιβή όπως οι σύντροφοί τους για την ίδια εργασία.





Ο καθηγητής Φρανς ντε Βάαλ του Πανεπιστημίου Emory, ειδικός στα πρωτεύοντα θηλαστικά, διεξήγαγε το πείραμα με πιθήκους καπουτσίνους πριν από σχεδόν δέκα χρόνια. Το επανέλαβε πρόσφατα και μαγνητοσκόπησε το αποτέλεσμα.

Το πείραμα έχει ως εξής: Δυο πίθηκοι κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά που συνίσταται στο να δίνουν σε έναν βοηθό του εργαστηρίου μια πέτρα ο καθένας. Ο ένας ανταμείφθηκε με ένα κομμάτι αγγούρι, κάτι που οι πίθηκοι τρώνε μεν αλλά δεν τους αρέσει πολύ, και ο άλλος με μερικές ρώγες σταφύλι, που αρέσει πολύ στους πιθήκους.
Την πρώτη φορά που ο ένας πίθηκος συμπληρώνει επιτυχώς την εργασία που του ανατίθεται και παίρνει το αγγούρι, το τρώει χωρίς καμιά δυσκολία.

Όταν όμως βλέπει ότι ο διπλανός του για την ίδια ακριβώς δουλειά πήρε σταφύλι, τη δεύτερη φορά που θα πάρει αγγούρι γίνεται έξω φρενών. Πετάει στα μούτρα του επιστήμονα το δεύτερο κομμάτι αγγούρι, χτυπά με τα χέρια τα τραπέζια, κάνει θόρυβο και  είναι φανερό ότι διαμαρτύρεται έντονα.
Ο καθηγητής Ντε Βάαλ δήλωσε ότι όταν και οι δυο πίθηκοι ανταμείβονται με αγγούρι είναι πρόθυμοι να επαναλάβουν την ίδια εργασία, χωρίς να διαμαρτύρονται, μέχρι 25 φορές.

Το πείραμα επαναλήφθηκε αρκετές φορές και περιέλαβε μάλιστα και σκύλους και πουλιά. Τα αποτελέσματα υπήρξαν ουσιαστικά τα ίδια. Τα ζώα δεν ανέχονται την αδικία και αναμένουν ίση ανταμοιβή για ίση δουλειά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου