Ads

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Μαμά, γερνάω



Ηλικιωμένο Λαμπρασντόρ

Από την κτηνίατρο Όλγα Κουτσαβίτου


Συμβουλές, ασκήσεις και παιγνίδια που θα κρατήσουν σε εγρήγορση τον ηλικιωμένο σκύλο σας, χωρίς να τον κουράζουν.



Σήμερα υπολογίζεται ότι το 25-50% των οικόσιτων σκύλων στην Ευρώπη έχουν ηλικία άνω των 7 ετών και οι κτηνίατροι αντιμετωπίζουν πλέον πολύ συχνότερα ασθένειες και προβλήματα συμπεριφοράς που συνδέονται με τη γήρανση.


Οι ηλικιωμένοι σκύλοι, όπως ακριβώς και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, υποφέρουν από μείωση της γνωστικής λειτουργίας, με συμπτώματα που ξεκινούν από διαταραχές στη μνήμη και την ικανότητα μάθησης, και σε προχωρημένες καταστάσεις φτάνουν να θυμίζουν την άνοια.


Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται με αλλαγές της συμπεριφοράς, όπως:

  • Αποπροσανατολισμός ακόμα και μέσα στον γνωστό χώρο του σπιτιού.

  • Αλλαγές στον συνηθισμένο τρόπο επικοινωνίας με τα μέλη της οικογένειας.

  • Λάθη στις συνήθειες της τουαλέτας.

  • Διαφορές συμπεριφοράς, όπως αυξημένο γάβγισμα, τάσεις επιθετικότητας, ξαφνική φοβία απέναντι σε γνωστά αντικείμενα ή γεγονότα ή, αντίθετα, απόσυρση και αδιαφορία για το περιβάλλον.

Οι αλλαγές μπορεί να εκδηλώνονται σε διαφορετικό βαθμό και ο μόνος αρμόδιος για να διαπιστώσει την έκταση του προβλήματος είναι ο κτηνίατρος, έπειτα από κλινική εξέταση και λεπτομερή συζήτηση με τον ιδιοκτήτη.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, για να απομακρύνουν χρονικά τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας θα πρέπει να διατηρήσουν όσο μπορούν το μυαλό τους δραστήριο και απασχολημένο. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τους ηλικιωμένους σκύλους. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν διάφορες τεχνικές όπως:

1. Παιγνίδια που βοηθούν την εγρήγορση

  • Ειδικά παιγνίδια μνήμης

  • Παιγνίδια του τύπου «το κρύβω για να το βρεις»

  • Παιγνίδι εξερεύνησης μέσα ή έξω από το σπίτι (π.χ. αντί να του δίνετε απευθείας ένα σνακ, κρύψτε το, ακόμα και σε εμφανές μέρος, και αφήστε τον να το ανακαλύψει).

2. Συντροφιά με ανθρώπους
Η επαφή και η αλληλεπίδραση με τους ιδιοκτήτες τους είναι το καλύτερο ερέθισμα για να διατηρούνται σε πνευματική εγρήγορση και να τους προσφέρεται μια πραγματικά καλή ποιότητα ζωής.

3. Επικοινωνία με άλλους σκύλους
Από τη φύση τους είναι ζώα αγελαία. Είναι σημαντικό να συναναστρέφονται άλλους σκύλους, αρκεί οι συνθήκες να είναι ασφαλείς και να μην τους προκαλείται στρες.

4. Οπτικά ερεθίσματα
Είναι πολύ σημαντικό για την καλή πνευματική κατάσταση του σκύλου. Ακόμα και το να παρακολουθεί ο σκύλος την κίνηση του δρόμου από το παράθυρο ή τους ανθρώπους, τα πουλιά και τα διερχόμενα αυτοκίνητα κατά τον περίπατο είναι μια καλή πνευματική άσκηση, αφού προσφέρει ερεθίσματα για σκέψη και αντίδραση.

5. Διατροφή
Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι συγκεκριμένα διατροφικά στοιχεία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της γνωστικής δυσλειτουργίας του ηλικιωμένου σκύλου ή να βοηθήσουν τους σκύλους που έχουν ήδη εκδηλώσει ήπιο συμπτώματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Μείωση των ημερήσιων προσφερόμενων θερμίδων (βοηθά στην επιβράδυνση του ρυθμού εξέλιξης της γνωσιακής έκπτωσης).

  • Αντιοξειδωτικά (μειώνουν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών).

  • Λιπαρά οξέα (βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονώδους αντίδρασης).

  • Τριγλυκερίδια Μέσης Αλύσου (παράγουν την πνευματική εγρήγορση και τη μνήμη, προσφέροντας στους εγκεφαλικούς νευρώνες μια εναλλακτική, διαθέσιμη πηγή ενέργειας). 
 "Σκύλος και γάτα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου