Ads

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Σε αργό και βέβαιο θάνατο τα λιοντάρια της Αφρικής


Σοκ έπαθαν αυτόπτες μάρτυρες στο Εθνικό Πάρκο Μικούμι της Τανζανίας, όταν αντίκρισαν ένα νεαρό λιοντάρι που είχε την ατυχία να πιαστεί σε παγίδα λαθροκυνηγών η οποία το καταδίκασε σε αργό και βέβαιο θάνατο, καθώς ένα σύρμα είχε τυλιχτεί γύρω από το λαιμό του, εμποδίζοντάς το να τραφεί.

Οι δασοφύλακες προσπάθησαν να εντοπίσουν το λιοντάρι, όμως μέχρι να φτάσουν στο σημείο όπου είχε θεαθεί αυτό είχε εξαφανιστεί. Πηγή της Daily Mail δήλωσε πως το λιοντάρι μάλλον δεν κατάφερε να επιζήσει, καθώς η πληγή ήταν καλυμμένη με μύγες και πιθανότατα μολυσμένη, ενώ το σύρμα εμπόδιζε το ζώο να τραφεί. «Επρόκειτο να πεθάνει είτε από μόλυνση είτε από ασιτία», πρόσθεσε.
Μερικές μέρες νωρίτερα, οι δασοφύλακες είχαν εντοπίσει στο πάρκο δύο νεκρά λιοντάρια. Τα νύχια τους είχαν αφαιρεθεί. Όλο και περισσότερα λιοντάρια γίνονται θύματα λαθροκυνηγών που πουλούν τα νύχια ή τα κόκαλά τους στην Κίνα, όπου χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παραδοσιακών φαρμάκων στη θέση των νυχιών ή των κοκάλων της τίγρης, ζώο που έχει φτάσει στα όρια της εξαφάνισης.
«Η τιμή των οστών λιονταριών έχει αυξηθεί ραγδαία λόγω της μείωσης των τίγρεων», δηλώνει ο δρ Πίτερ Κατ της οργάνωσης LionAid. Τη δεκαετία του 1990, ένα κιλό οστά λιονταριού στοίχιζε γύρω στα 10 δολάρια, όμως μέχρι το 2010 η τιμή τους είχε ανεβεί στα 300. Παράλληλα, ο πληθυσμός των λιονταριών της Αφρικής έχει πέσει από τις 200.000 τη δεκαετία του 1960, στις 23 με 25.000 σήμερα.
Αν και οι αρχές της Τανζανίας προσπαθούν να αποτρέψουν τους λαθροκυνηγούς, αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς το 25% συνολικά της χώρας αποτελείται από εδάφη των οποίων η βιοποικιλότητα προστατεύεται. Πάντως, δεν λείπουν οι προσπάθειες για την ανάπτυξη των τοπικών φτωχότερων κοινοτήτων, έτσι ώστε οι κάτοικοι να μην καταφεύγουν στην λαθροθηρία.
ΠΗΓΗ: DAILY MAIL

1 σχόλιο: