Ads

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ο Μητσάκος δεν μένει μόνος



Πρόβλημα: Καλησπέρα μόλις μπήκα κ εγώ στη σελίδα σας... Εμένα με απασχολεί ένα άλλο πρόβλημα με το σκυλάκι μου... Τον πήρα πολύ μικρό και περνούσα πολύ χρόνο μαζί του, γιατί δεν εργαζόμουν, τώρα όμως έχω ξεκινήσει δουλειά και ο Μητσάκος μου ( έτσι λέω το σκυλάκο μου ) δεν μπορεί να μάθει να μένει κάποιες ώρες μόνος του στο σπίτι με αποτέλεσμα να γαβγίζει ασταμάτητα όταν φεύγω και να έχω προβλήματα με όλους τους γείτονες.... Μήπως μπορείτε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές στο τι να κάνω για να μάθει κάποιες ώρες της μέρας να μένει μόνος χωρίς να γαβγίζει;


Λύση: Δεν έχω όλες τις λεπτομέρειες της σκηνής της αναχώρησης από το σπίτι και της επιστροφής αργότερα το απόγευμα. Φαντάζομαι όμως ορισμένα πράγματα τα περισσότερα από τα οποία πρέπει να είναι σωστά. Λίγο πριν φύγετε αρχίζετε να αισθάνεστε άσχημα που θα αφήσετε το Μητσάκο μόνο και που θα σας λείψει. Γίνεστε τότε πιο τρυφερή μαζί του και η σκηνή του αποχωρισμού παίρνει χρόνο και φορτίζεται συναισθηματικά. Ο σκύλος σας μετά από όλα αυτά θα πρέπει να προσαρμοστεί στη μοναχική και ανούσια ζωή του. Ορίστε μια εξήγηση για το γαύγισμα. Κάτι άλλο που φαντάζομαι είναι ότι κάποτε, ίσως περισσότερο από μια φορά, τον ακούσατε να παραπονιέται και ράγισε η καρδιά σας και επιστρέψατε πίσω να τον παρηγορήσετε. Φεύγετε για δεύτερη φορά και Μητσάκος κλαίει τώρα πιο γοερά γιατί ξέρει ότι το κλάμα μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα, δηλαδή την επιστροφή σας στο σπίτι. Αν έχω δίκαιο μέχρι τώρα, θα πρέπει να έχω δίκαιο και στο ότι όταν επιστρέφετε στο σπίτι το απόγευμα γίνεστε όλο μέλια και αγάπες πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο στο σπίτι. Ο σκύλος σας επιτέλους τα κατάφερε. Μετά το πολύ κλάμα, τα βάσανα του τέλειωσαν. Αντί να συνεχίσω να φαντάζομαι προτιμώ να μπω στο κύριο θέμα, πώς δηλαδή ο Μητσάκος να προσαρμοστεί στο νέο τρόπο ζωής σας.

Το κλάμα δεν το αρχίσατε εσείς. Εκείνος το άρχισε, όταν ξαφνικά εκεί που  σας είχε όλο δική του όλη την ώρα, έπρεπε να μένει μόνος του ώρες ολόκληρες. Η ζωή για αυτόν ήταν συνώνυμη με τη δική σας μόνιμη τρυφερή παρουσία. Για να βελτιωθεί η κατάσταση πρέπει η σκηνή της αποχώρησης και της επιστροφής να χάσουν τον συναισθηματικά φορτισμένο χαρακτήρα τους. Θα πρέπει ακόμη να μην κάνετε οτιδήποτε άλλο που να του δίνει δικαιολογίες ή να τον ενθαρρύνει να συνεχίσει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Πριν αρχίσετε, είναι καλά να μιλήσετε με τους γείτονες και να τους εξηγήσετε την κατάσταση, να τους πείτε ότι αρχίζετε διορθωτικό πρόγραμμα και να τους ζητήσετε να κάνουν υπομονή για λίγες ακόμη μέρες. Τώρα είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε.

Πριν τον αφήσετε μόνο του για να πάτε στη δουλειά, θα πρέπει να αρχίσετε σταδιακά να τον αφήνετε μόνο του. Αρχίστε το Σαββατοκύριακο, που έχετε περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Αρχίστε να παίζετε το θέατρο της αναχώρησης. Βγέστε για μερικά λεπτά έξω από το σπίτι και μετά επιστρέψετε σαν μην συνέβη τίποτα. Βγέστε ξανά, πηγαίνετε για ψώνια ή κάνετε μια βόλτα στη γειτονιά και μετά πάλι στο σπίτι. Όταν φεύγετε, να συμπεριφέρεστε σαν να πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού, δηλαδή καθόλου χάδια και αποχαιρετισμούς. Όταν επιστρέφετε πάλιν τον αγνοείτε ώσπου να ηρεμήσει. Αν κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, το σκυλάκι αρχίζει να κλαίει, εσείς το αγνοείτε. Αν, για παράδειγμα είστε έξω από το σπίτι, περιμένετε να καλμάρει και μετά να μπείτε σπίτι, και προσποιήστε ότι δεν συνέβη τίποτα. Δεν υπάρχει χώρος να περιγράψω όλες τις ασκήσεις. Ελπίζω όμως να πήρατε το νόημα.

Έρχεται κάποτε η στιγμή να τον αφήσετε μόνο. Φροντίζετε να περιοριστεί σε δωμάτιο που δεν μπορεί να κάνει πολλές ζημιές, και που το γάβγισμά του θα είναι όσο γίνεται λιγότερο ενοχλητικό, αφήνετε το ραδιόφωνο αναμμένο, του φέρνετε τα παιγνίδια του και φεύγετε αθόρυβα. Φεύγετε και δεν γυρίζετε μέχρι την ώρα που θα σας το επιτρέψει η δουλειά σας. Αγνοείτε το σκυλάκι σας όταν επιστρέφετε και, όταν καλμάρει, μπορείτε να το πάρετε στην αγκαλιά σας και να του πείτε όσα γλυκά λόγια θέλετε.

Δοκιμάστε αυτά που σας λέω και, κοντά είμαστε, ξαναμιλάμε.

1 σχόλιο: